Blogi


Joko sinulla on lomastressi?

Kuuntelin Kulttuuriykkösen ohjelman lomastressistä: Näin hankit itsellesi lomastressin! – Psykologit kertovat, jossa keskusteltiin koronakevään tuomista lomapaineista ja siitä, miten ihmiset kokevat lomatoiveet, -tarpeet ja -stressin eri tavoin. Miten loma on tarpeeksi hyvä? Kaikille loma ei ole yksi yhtenäinen neljän viikon lomakausi, vaan se voi olla myös pätkissä. Lisäksi koronakevään jälkeen loma on erilainen kuin ennen ja paineet lomasta ovat voineet kasvaa myös tämän erilaisen kevään vuoksi. 


Keskustelussa painotettiin, että ihmisillä on erilaisia lomakokemuksia ja -odotuksia, niitä ei voi yleistää eikä voida sanoa, että esimerkiksi naisilla tai miehillä, nuorilla tai vanhoilla, rikkailla tai niukemman budjetin lomailijoilla olisi joitain tiettyjä toiveita. Lomaodotukset ja -paineet ovat erilaisia. Kun yhdelle on tärkeää tehdä monenlaisia asioita kesällä, käydä lukuisissa paikoissa ja kokea erilaisia asioita, toiselle lomaa on täydellinen pysähtyminen ja rentoutuminen, mitään tekemättömyys. Loma ei silti ole irrallinen saareke, vaan osa elämää.

Jos kuormitus, ylistressi ja suorittaminen jää päälle loman alussa, miten kannattaa toimia? Palautumiselle tulee ottaa aikaa ja sitä voi harjoitella. Kirjan lukeminen, riippumatossa oleilu, urheilu, sauna ja laituri. Mitkä ovat omat keinosi? Miten lomasuorittamisen selättää? Miten syke laskee? Rentoutumista ja palautumista voi harjoitella! Keskustelijat korostivat ”koirakoulua” eli samoin kuin koiria pitää opettaa lepäämään, niin joskus myös ihmistä täytyy ”käskeä lepäämään”. Tietoiset teon tasot ovat tärkeitä esimerkiksi suorittajalle. 

Erilaiset lomat erilaisille ihmisille - ja horoskooppimerkeille

Psykologit korostivat keskustelussa, että me olemme erilaisia ja ihmisten tarpeet eroavat toisistaan – myös lomastressin suhteen. Tästä tuli tietysti mieleeni, että kuitenkin ajan näkökulmasta nimenomaan juuri näitä erilaisia lomatarpeita ja -toiveita voidaan mainiosti lähestyä, analysoida ja tarkastella. Katsotaanpa siis, miltä tilanne näyttää horoskooppitasolla. 

Tällä hetkellä voidaan erottaa kolme erilaista lomatyyppiä: pysähdysloma, täyskäännösloma ja fiilistelyloma. Mihin ryhmään sinä kuulut?

Pysähdysloma rajatusti: Kauriit, Oinaat, Ravut ja Vaa’at

- Älä tee mitään! Tai ehkä paremmin, älä soimaa itseäsi, jos et tee mitään. 

- Valitse tarkoin ja rajatusti tekemiset, joita aiot/haluat tehdä lomasi aikana.

- Pidä myös vaikka someloma tässä samalla ja rajaa sosiaaliset tarpeet siten, etteivät ne tuota sinulle lisää stressiä. 

Haaste: Pysähdysfiilis voi tuntua turhauttavalta. Pidä ”koirakoulu” ja käske itsesi lepäämään!

Vinkki: Jos energiaa riittää, aloita jokin pitkään odottanut siivousprojekti – ja tee se ehkä jopa valmiiksikin. Mutta älä ota liikaa stressiä, jos se jääkin kesken. 


Täyskäännösloma: Härät, Leijonat, Skorpionit ja Vesimiehet

- Yllätä itsesi tekemällä asioita, joita on ilo vielä mummonakin muistella!

- Uskalla tehdä tällä lomalla myös toisin kuin aiemmin: istu vaikka toiselle puolelle aamiaispöytää, jotta näet maiseman uudesta vinkkelistä. 

- Usko muutokseen.

Haaste: Jos rystyset valkoisina haluat säilyttää kaikki vanhat rutiinisi ja tehdä ihan samat asiat kuin aina ennenkin, lomastressille on ovet apposen auki!

Vinkki: Uudistus ja muutos ovat nyt plussaa. 


Fiilistelyloma: Kalat, Kaksoset, Neitsyet ja Jousimiehet

- Kulje siellä, missä milloinkin tuntuu parhaimmalta, mukaudu muutoksiin ja nauti joka hetkestä sen omilla ehdoilla. 

- Unelmoi isosti, ui ja sauno, loikoile riippumatossa sekä samoile metsissä!

- Anna ajatuksillesi aikaa ja tilaa. 

Haaste: Suorittajatyypin painajainen! Uskalla ”lillua lomassa”, luonto on parasta lääkettä. 

Vinkki: Pidä vaikka unelmapäiväkirjaa. Kirjaa sinne villeimmätkin unelmasi ja haaveesi. 


Ja miten itse vietän lomaani? Nautin tänä kesänä mm. polkujuoksusta ja pikkupuuhastelusta. Lisäksi olen jo vuosia rentoutunut pitämällä kesäkahvilaa. Asiakkaiden kanssa on käyty hyvin moninaisia keskusteluja. Koskaan kun ei aamulla tiedä, minkälainen juttutuokio kenenkin kanssa sykeytyy! Niin kiehtovaa. Viimeksi olen keskustellut niin sukututkimuksesta, puutarhanhoidosta kuin kielitieteestäkin. Viime viikolla aiheissa oli viljely, perhoset ja linnut sekä tietysti sää. Mitähän tänään on edessä? 

Nähdään Huvilassa - ja keskustellaan vaikkapa lomasta! 
Terveisin MaaritHoroskoopin historia, osa 4

Sunday Expressin jälkeen vuonna 1930 suureen suosioon ja tilaisuuteen tarttui myös muun muassa People-lehti julkaisemalla palstaa Plan With The Planets. Yhdysvalloissa alkoi 1930-luvun alussa ilmestyä useissa lehdissä erilaisia astrologisia kolumneja ja horoskooppipalstoja. 

Englannissa horoskoopin voittokulku sai todellisen sysäyksen eteenpäin kuitenkin vasta vuonna 1955, kun sotien aikainen epäsäännöllisyys palstojen ilmestymisessä loppui ja horoskooppikäsitteet vakiintuivat arkikieleen.  Joka tapauksessa lumipalloefekti oli jo valmis, ja horoskooppien valtakausi oli alkanut. Loppu onkin sitten historiaa, nykyisin ne löytyvät useista lehdistä. Esimerkiksi Englannissa 1980- ja 1990-luvuilla naistenlehtien ensimmäiseksi freelance-avustajaksi palkattu henkilö oli useimmiten juuri astrologi pitämään horoskooppipalstaa!

Mitä tapahtui, jos horoskooppi unohtui lehdestä?

Jos suosittu horoskooppi syystä tai toisesta puuttui lehdestä, jo 1930-luvulla havaittiin, että niitä lukeva laaja ja innostunut yleisö suorastaan kimpaantui. Näin kävi Daily Express -lehdelle vuonna 1934, kun lehti meni painoon ilman suosittua horoskooppia. Lehti kirjoittikin lukijoilleen julkisen anteeksipyynnön:  

Daily Express ei enää koskaan kyseenalaista lukijoiden kiinnostusta astrologiaan …  Alkaen klo 1.00 yöllä sanomalehteen tulvi suuttuneita puhelin- ja henkilökohtaisia tiedusteluja, joissa vaadittiin tietää mitä horoskoopille oli tapahtunut! Erillinen tiimi delegoitiin käsittelemään näitä kyselyjä. Se vietti useita työpäiviä lukemalla horoskooppia puhelimitse ja lähettämällä horoskooppitekstejä maakunnissa asuville lukijoille … Päivä, jolloin horoskooppi jätettiin pois, muistetaan aina, sillä se aiheutti tavatonta haittaa toimistossa sekä häiritsi tuhansien lehdenlukijoiden rauhaa. 

Horoskoopin vaiheita

Horoskoopit ovat sittemmin käyneet läpi useita vaiheita. 1900-luvun alun innostuksen ja ihastuksen jälkeen horoskoopit ovat kokeneet vahvaa vastarintaa niin skeptikkojen kuin astrologienkin puolelta. Skeptikot ovat kritisoineet astrologiaa pelkkinä horoskooppeina ja astrologit puolestaan ovat olleet nyreissään astrologian marginalisoinnista yleisiksi ja yksinkertaisiksi horoskoopeiksi. 

Astrologian sisällä on esitetty horoskooppien ilmestymisen alusta asti kritiikkiä. Esimerkiksi kuuluisa astrologi Charles Carter kirjoitti vuonna 1938 horoskooppien muuttaneen yleisön suhtautumista astrologiaa kohtaan. Horoskoopit kavensivat käsitystä astrologiasta:

Tiedekin on kokenut suuren muutoksen. Uusi astrotoimittajien rotu on syntynyt ja uusia astrologisia aikakauslehtiä on ilmaantunut, ja sitä nuoruudenaikaista hyvin pientä, mutta innostunutta astrologista maailmaa ei ole enää.    

Horoskoopit ovat silti olleet suosittua lehtien sisältöä ja vaikkeivät edustakaan koko astrologiaa, ne ovat toimineet viihteellisenä ikkunana astrologiaan. Niiden on selitetty toimivan myös kritiikkinä vallitsevalle ”kulutushysterialle” ja tarjoavan mahdollisuuden ajatella, että maailmassa on jotain muutakin kuin kuluttaminen, esimerkiksi itsen kehittäminen. Kärjistäen horoskoopit tarjoavat voimaantumismahdollisuuden niille, joilla ei ole suoraa yhteiskunnallista valtaa. 

Yhtä kaikki, vaikuttaa siltä, että horoskoopit ovat tulleet jäädäkseen. Uusi horoskooppiaaltokin on alkanut joitakin vuosia sitten. 

Horoskooppi vietti aiemminkin pyöreitä vuosia

Kun joitakin vuosia sitten näytti siltä, ettei lehdissä ilmestyneiden horoskooppien taustoista ollut tietoa toimittajillakaan, kirjoitin aiheesta jutut vuonna 2005 Journalistilehteen (horoskooppi täytti 75 vuotta) sekä vuonna 2010 Kalevaan ja Sunnuntaisuomalaiseen (horoskooppi täytti 80 vuotta). 

Huvila Härässä vietämme tänä vuonna horoskoopin ysikymppisiä. Gallerian näyttelyssä on esillä horoskoopin nimikkonäyttely. Leijona-paviljongista löydät Leijonan, Neitsyen, Vaa’an, Skorpionin, Vesimiehen ja Ravun nimikkohuoneet. Horoskooppisalissa puolestaan ovat Oinaan, Härän, Kaksosen, Kalojen, Kauriin ja Jousimiehen omat huoneet. 

Lisäksi näyttelyssä voit tutustua myös Joulukatuun, joka esittelee joulun historiaa astrologian näkökulmasta (Betlehemin tähti ja itämaan tietäjät) sekä Aikagalleriaan, jossa tarkastellaan aikaa astrologisesti. Mukana näyttelyissä on myös tietysti Horoskooppilavatanssit! 

Huvila Härän kesäkahvila ja näyttelyt ovat avoinna ke-su klo 10-17. Tervetuloa!

Horoskooppi 75 vuotta

 Horoskooppi 80 vuotta

 Horoskooppi 80 vuotta

Horoskoopin historia, osa 3

1870-luvun puolivälistä alkanut astrologian renessanssi sai sysäyksen uuteen suuntaan vuonna 1930, jolloin nykyisin tuntemamme, lehdissä ilmestyvän horoskoopin tarina alkoi. Yhdessä yössä astrologi R.H. Naylor loi meidän tuntemamme lehtihoroskoopin ja teki genrestä maailmankuulun. 

Ensimmäinen horoskooppi

Englannin hoviin syntyi uusi jäsen torstaiyönä  21.3.1930. Lehdet olivat innoissaan ja julkaisivatkin kilpaa artikkeleita pikkuprinsessasta. Viikonlopun lehteen tarvittiin uusi näkökulma ja Sunday Express -lehden päätoimittaja keksikin kysyä kuuluisalta astrologilta Cheirolta, josko tämä kirjoittaisi astrologisen profiilin prinsessasta. Cheiro oli kuitenkin estynyt, mutta hänen assistenttinsa, R.H. Naylor tarttui innolla toimeen. Naylorin artikkeli ilmestyi Sunday Express -lehdessä sunnuntaiaamuna 24.8.1930. Artikkeli oli noin A5-kokoinen, jonka keskellä oli pikkuprinsessan ns. kartta (ks. kuva) ja se alkaa seuraavalla tavalla: 


Ohessa on pikkuprinsessan ”horoskooppi”. Taivaankansi on esitetty tarkoituksenmukaisessa muodossa hänen syntymähetkenään, leikattuna auki tarkastelulle kuin kuorittu appelsiini. Kuvion yläpuoli edustaa näkyvää taivasta, kun taas alapuoli kuvaa taivasta jalkojemme alla, horisontin alapuolella. Kuvion eri puolille sirotellut symbolit näyttävät kahdentoista eläinradan merkin ja planeettojen sijainnit ikään kuin astronomisena pikakirjoituksena.

Englantilainen astrologi Kim Farnell kirjoittaa mukaansatempaavasti horoskoopin historian vaiheista. Tämän jutun Sunday Express -lainaukset ovat Farnellin kirjasta Flirting with the Zodiac (2007).


Elokuussa 1930 astrologi Naylor kirjoitti prinsessan profiilissa niin hänen astrologisista piirteistään kuin elämänkulustaankin,  ja osa tekstistä oli jo horoskooppityylissä:  

Jotkin prinsessan peruspiirteet ovat yhteneväisiä kaikille elokuussa syntyneille – siten hän on astrologinen serkku kaikille Sunday Expressin lukijoille, joiden syntymäpäivä sattuu samalle päivälle prinsessan kanssa. Näitä piirteitä ovat lojaalisuus, ylpeys ja viehätysvoima, josta henkilö voi tulla myös riippuvaiseksi mutta vahvalla tahdolla varustettuna.  

Naylorin kirjoittama profiili prinsessa Margaretista ja horoskooppityyliset kuvaukset muutaman aurinkomerkin syksystä 1930 upposivat lukijoihin niin, että he halusivat niitä lisää.  Ja näin myös tapahtui. Artikkelin tuoman suosion saattelemana Nayloria pyydettiin kirjoittamaan seuraavan sunnuntain lehteen otsikolla Oletteko syntynyt syyskuussa? Ja seuraaviin lehtiin otsikolla Mitä tähdet kertovat tälle viikolle? Varsinaiset horoskooppipalstat alkoivat ilmestyä lehdessä muutama vuosi myöhemmin, ja varsin pian monissa lehdissä oli horoskooppipalstoja niin Englannissa kuin Yhdysvalloissakin, mistä se levisi myös muualle mediamaailmaan – kuten meillekin Suomeen.  

Nykyisiä horoskooppeja muistuttavat erityisesti Naylorin sanat: 

Ne Sunday Expressin lukijat, joilla on onni syntyä heinäkuun ensimmäisellä viikolla minä tahansa vuonna aloittavat hyvin suosiollisen ajanjakson. 

Naylorin legendaariset rivit muokkasivat horoskooppigenrestä yhden aikakautemme suosituimman mediatuotteen, joka on eri muodoissaan ollut lehdissä jo kuluneet 90 vuotta.

Huvila Härän horoskooppipuiston näyttelyt avautuvat pe 12.6.  Huvila Härän aukioloajat kesä 2020

Horoskoopin historia, osa 1
Horoskoopin historia, osa 2
Horoskooppi 90 v

Juhlavuoden horoskoopit 

Horoskoopin historia, osa 2

Astrologia on varsin monimuotoinen tapa jäsentää aikaa ja asioita ajassa. Siinä otetaan huomioon planeettojen asemat tiettynä valittuna hetkenä. Horoskooppiastrologia puolestaan keskittyy ainoastaan horoskooppi- eli aurinkomerkkiin, joka ilmaisee auringon aseman tiettynä hetkenä ja jonka voi määrittää vaikka suoraan kalenterista ilman monimutkaisia aikaan ja sijaintiin perustuvia laskutoimituksia. Kyse on vain yksittäisestä astrologisesta tekijästä. Varsinaisen astrologisen analyysin kannalta tulkinta usein rakentuu lukuisista horoskooppimerkkiä tärkeämmistäkin tekijöistä. 

Astrologia nukkui talviuntaan 1700-luvulta 1800-luvun loppupuolelle asti, jolloin sen uusi renessanssi alkoi. Yksinkertaistetun horoskooppiastrologian suosio kasvoi voimakkaasti 1900-luvun alussa. On kuitenkin kiinnostavaa, että juuri tämä genre on syntynyt astrologian kritiikin jalanjälkiin. 


Aiemmin mainittu Cheiro oli kiinnostunut kuuluisan 1900-luvun alun englantilaisen astrologin Alan Leon eli William Frederick Allanin ajatuksista, joita tämä oli esittänyt aurinkomerkkiastrologiaa käsittelevässä teoksessaan Everybody’s Astrology

Perustan Leon ajatuksille loi puolestaan Hiram Erastus Butler jo vuonna 1887 julkaisemalla kirjan Solar Biology, joka oli itse asiassa jopa kritiikki sekä uudistushanke sen aikaiseen astrologiaan. Butler painottikin usein, ettei aurinkobiologia ole astrologiaa lainkaan vaan että se pikemminkin hyödynsi astronomisia näkökulmia ja että sen perusta oli tieteellinen. 

Solar Biology -kirjan esittelysivulla  todetaan: 

Butler jakaa ihmiset 144 kategoriaan, mikä perustuu aurinko- ja kuumerkkien  yhdistelmiin. Myös planeettoja käytetään, mutta niiden väliset kulmat on jätetty huomiotta. Tästä on helppo luoda horoskooppi, koska syntymäkellonaikaa ja -paikkaa ei enää tarvita. Nousevan merkin ja huoneiden hankalat laskutoimitukset ohitetaan, kyse on vain planeettojen asemista. Systeemi on niin yksinkertainen, että käytännössä kuka tahansa voi tehdä sen.

Tämä astrologian yksinkertaistettu idea miellytti 1800 – 1900 -lukujen taitteen ihmisiä, ja samalla myös kaikkien tunteman horoskooppiastrologian perusta oli muurattu. 

Lisäksi, Butler halusi tehdä selkeän pesäeron myös ennustamiseen eikä aurinkobiologiaa voinut hänen mukaansa käyttää tulevaisuuden ennalta tietämiseen. Kuitenkin jo Naylorin horoskoopissa vuonna 1930  oli tulevaisuuden ennakointiin liittyviä rivejä. Vaikka se rakentui Butlerin aurinkobiologian nostattamassa hengessä, siihen oli sekoittunut mukaan perinteistä astrologista näkökulmaa ennustamisesta: 

Prinsessan elämä tulee olemaan täynnä tapahtumia. Hänen seitsemäntenä elinvuonna tapahtuu tärkeitä koko kuningasperhettä koskevia asioita ja nämä tapahtumat vaikuttavat prinsessan omaan kohtaloon. Hän menee äkillisesti naimisiin joskus 24 ja 26 ikävuoden paikkeilla, mutta sitoutuminen ei kestä kauan.

 Innostuneeseen yleisöön ennustamisnäkökulma upposi hyvin. Naylorin palsta sai ennenkokemattoman suuren suosion ja lähti pian leviämään niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Siitä muodostui horoskoopin käsite, joka kiteytyi nykyisin tuntemaksemme lehtihoroskoopiksi lähes sata vuotta sitten.

Horoskoopin historia, osa 1

Horoskooppi 90 v

Juhlavuoden horoskoopit verkkokaupasta

Horoskoopin historia, osa 1

Horoskoopin 90-vuotisjuhlia juhlitaan 24.8.2020. Mediahoroskooppi on siis varsin uusi ja tuore astrologian alue sen tuhansien vuosien päähän ulottuvassa historiassa. 

Tänä päivänä tuntuu erikoiselta, ellei joku tiedä omaa horoskooppimerkkiään. Vaikka nykyisin on lähes itsestään selvää tietää oma ja muutaman läheisenkin horoskooppimerkki, aina asia ei ole ollut näin. 1900-luvun alussa se oli vielä suurelle yleisölle varsin tuntematon asia, mutta ensimmäisen horoskoopin julkaisun jälkeen 1930-luvulla asia levisi kulovalkean tavoin, ja nykyään niitä löytyy lähes kaikista aikakauslehdistä. Mutta mistä kaikki alkoi? Miten meidän kaikkien tuntema viikkolehtihoroskooppi oikein sai alkunsa lähes sata vuotta sitten? 

horoscope kuva


Yleisin vastaus on, että viikkolehtihoroskoopin kehitti lontoolainen astrologi Richard Harold Naylor elokuussa 1930. Kaikki lähti siitä, kun Englannin hoviin oli syntynyt uusi prinsessa, Margaret, torstaina 21.8.1930, minkä jälkeen lehdet julkistivat kilpaa uutista . Sunday Expressenin päätoimittaja etsi ilouutiseen tuoretta näkökulmaa ja pyysi silloista julkkisastrologi Cheiroa tekemään pikkuprinsessasta astrologisen katsauksen tulevaan sunnuntain numeroon. Cheiro oli kuitenkin kiireinen ja siirsi toimeksiannon assistentilleen, R.H. Naylorille, joka tarttuikin innolla tehtävään. Juttu julkaistiin lehden sunnuntainumerossa 24.8.1930, ja se herätti yleisön kiinnostuksen välittömästi. Toimitukseen tulvi kiitoskirjeitä sekä pyyntöjä uusista kolumneista. Naylor pestattiinkin saman tien vakiokirjoittajaksi lehteen, ja jo seuraavalla viikolla ilmestyi juttu otsikolla ”Oletko syntynyt syyskuussa?”. Lokakuussa 1930 päätoimittaja esitteli ylpeänä uutta sarjaa “Mitä tähdet kertovat tällä viikolla?”: 

Sunday Express on saanut niin useita lukijakirjeitä liittyen R.H. Naylorin viime viikkoina lehdessämme julkaistuihin hämmästyttäviin ennustuksiin, että olemme sopineet hänen jatkossa kirjoittavan artikkelin viikoittain yksinoikeudella meille. Tämä artikkeli tulkitsee astrologiset merkit, jotka vaikuttavat kansallisiin ja globaaleihin asioihin kullakin viikolla. Hän antaa varoittavia neuvojan niin sijoittajille, kilpaurheilijoille kuin poliitikoillekin, sekä lisäksi kertoo, mitä sinun tulee huomioida, jos olet syntynyt ko viikolla. 

Horoskooppien alkutaipaleen suosiosta kertoo sekin, että jos Naylor kirjoitti kolumnissaan, että ”maanantaina ei kannata ostaa mitään”, markkinoilla oli hiljaista. 

Myös Naylor itse on julkistanut useissa eri lähteissä, että hän kantaa kunnian horoskooppien keksimisestä, mutta juttu ei ole ihan näin yksinkertainen. Mistä oli syntynyt pohja ja perusta astrologian kiinnostukselle? Astrologia oli kuitenkin ollut laajemmin poissa kuvioista valistuksen jälkeen, ja 1800-luvulla se esiintyi lähinnä almanakoissa ja kansan parissa sekä muutamissa astrologisissa journaaleissa. 

Horoskooppi syntyi itse asiassa astrologian kritiikin jalanjälkiin (ks. Jokanaisen astrologiaa. Opi tekemään horoskooppeja, 2013). Tästä lisää Huvilan blogeissa myöhemmin. 

Horoskooppi 90 vuotta 

Juhlavuoden eHoroskoopit Huvila Härän verkkokaupasta

Huvila Härkä avaa kesäkahvilan kesäkuun alussa - ellei hallitukselta tule toisia ohjeita.

Terv. Maarit

Mistä aikuisuus alkaa?

Joillekin elämänvalinnat ovat jo parikymppisenä päivänselviä, mutta näin ei ole suinkaan kaikilla. Aikuiseksi tulo on ajan näkökulmasta prosessi, jonka ensiaskelia otetaan parikymppisenä, mutta itse aikuisuus alkaa vasta 29-vuotiaana. Minkälaisen aikuisuuden sinä valitsit?

Neljä erilaista polkua aikuisuuteen 21v – 29v

Tee aikamatka omaan historiaasi ja aikaan, jolloin olit parikymppinen: Mitä halusit elämältäsi? Opinnot? Ura? Perhe? Unelmat? Ajan näkökulmasta sinulla oli neljä valintavaihtoehtoa: suvun perintö, vanhempien tahto, kulkee omia polkujaan ja vierivä kivi ei sammaloidu. Mikä on/oli sinun valintasi?

Suvun perintö

Suvun perintö -vaihtoehdon parikymppisenä valinneen arvovalinnat liittyvät yhteiskunnallisesti hyväksyttyihin teemoihin ja niin sanottuun oikeaan elämään. Arvovalinnat ovat perinteisiä ja yhteiskunnallisia: perheen perustaminen, sukuyrityksessä aloittaminen tai vaikkapa lääkäriksi/opettajaksi opiskeleminen. Tällaiset valinnat tarjoavat etenemismahdollisuuksia nuoresta pitäen ja aikamatka kohti kolmeakymppiä voikin olla tasaista etenemistä portaalta toiselle ilman sen kummempaa kriisiä. Kolmekymppisenä hän on jo kannuksensa ansainnut ja on aika edetä eteenpäin sekä astua isompiin saappaisiin. 

Vanhempien tahto

Tämän suunnan valinnut on yllä olevan tavoin astunut parikymppisenä myös yhteiskunnalliseen rooliin, mutta ratkaisevana erona on se, ettei hän tehnyt valintaa itse vaan että se tehtiin hänen puolestaan tai hän koki tekemänsä valinnan velvollisuudekseen. Aikamatka kolmekymppiseksi voi olla myös saavutusten siivittämä, mutta samaan aikaan hän hellittelee jossain unelmiensa sopukoissa haaveammattia, josta hän ei voi edes ääneen puhua mutta joka kalvaa taustalla kaiken aikaa. Tyytymättömyys lisääntyy mitä lähemmäksi kolmekymppisyyttä hän tulee. Turhautumiskierre on valmis, ja tuloksena on ikäkausikriisi. Elämä vaatii radikaalin päivityksen ja omien unelmien tunnustamisen. Kolmenkympin kriisi on siten saneeraus- ja priorisointivaihe, jossa on uusi mahdollisuus tehdä valintoja. 

Kulkee omia polkujaan

Tämän valinnan parikymppisenä tehnyt kulkee sananmukaisesti omia polkujaan, sen enempää vanhempien toiveista kuin yhteiskunnallisista normituksistakaan välittämättä. Oma tie on voinut olla selvä jo teinivuosista lähtien, ja parikymppisenä on oman, itsenäisen irtioton aika. Hän on tekee valinnan, josta ei ole takeita tai joka hämmästyttää ympäristöä, joskus myös itseä. Kolmekymppisenä hän yllättyy, että valinnoissa on kuin onkin ollut punainen lanka. Kuin vaivihkaa kertynyt kielitaito ja erilaisissa tilanteissa hankitut verkostot ovatkin uskomaton pääoma tulevaisuutta ajatellen. Kolmekymppisenä on aika oivaltaa, että resursseista voi alkaa toteuttaa ja tehdä Jotakin. Hän esimerkiksi perustaa yrityksen tai pääsee töihin sellaiseen organisaatioon, jossa hänen moninaiset resurssinsa pääsevät täyteen kukoistukseen. Tästä alkaa Uusi Elämä, jossa aiemmilla, yllättävilläkin harharetkillä, on olennainen merkitys. Tässäkään kolmekymppisyys ei ole kriisivaihe, vaan pikemminkin oivallus ottaa elämä yhä enemmän omiin käsiin. 

Vierivä kivi ei sammaloidu

Tämän valinnan parikymppisenä tehnyt on myös halunnut elää originellia ja tavanomaisuudesta poikkeavaa elämää, sellaista, jossa on hohtoa ja trendikkyyttä, itsenäisyyttä ja omintakeisuutta. Siinä missä omien polkujen kulkija on tehnyt valinnan itselähtöisesti ja omaehtoisesti, vierivä kivi ei sammaloidu -vaihtoehdossa kyse on ulkoapäin tulleista paineista. Henkilö on voinut tehdä valinnan esimerkiksi kapinointisyistä tai siksi, että muut arvostavat erikoista valintaa. Tehty valinta ei kuitenkaan sovi hänelle, ja aikamatka kohti kolmekymppisyyttä on haasteellinen. Hän eksyy vääriin viiteryhmiin ja löytää itsensä toistuvasti tilanteista, jotka ovat hänelle sopimattomia tai jopa turmiollisia. Vähitellen aikamatkalla kohti kolmeakymppiä henkilö havahtuu, ettei kapinointi johdakaan toivottuun tulokseen vaan pikemmin oman itsen aliarviointiin. On aika muuttaa tämä kaikki. Kyse on tällöin kolmekymppisenä kriisivaiheesta. 

Aikuisuus alkaa 29-vuotiaana

Kolmenkympin taitteen tärkein tehtävä on kypsyttää ihminen uusiin mahdollisuuksiin. Tästä alkaa uusi elämänvaihe uusine vastuineen ja tilaisuuksineen. Se on kriisivaihe (kolmenkympin kriisi) silloin, kun omat elämänvalinnat eivät olekaan niitä omia tai itselle sopivia. Silloin kolmenkympin taite on inventaario ja uuden suunnan valinnan paikka. 

Kolmenkympin taite on joka tapauksessa merkittävä. On aikuiseksi tulemisen hetki. Aikuisuuden noste löytyy vasta pohdintojen, valintojen ja joskus jopa kipeiden päätösten ja ratkaisujen kautta. On rehellisesti myönnettävä itselle, miten on aiemmat vuodet viettänyt sekä mitä ja millä tavalla niistä todella haluaa ottaa mukaan uuteen vaiheeseen. Näitä valintoja punnitaan uudelleen neljänkympin taitteessa 38–44-vuotiaana. 

Lue lisää Nelikymppisen voimavuodet

Nelikymppisen voimavuodet

Tänä keväänä korona on laittanut arkeen paljon ulkoisia muutospaineita, mutta neljänkympin taitteessa (37 – 44 v) käydään läpi elämän suurimpia muutosprosesseja muutenkin. Lapset ovat usein siinä elämänvaiheessa jo kasvaneet isoiksi, koti, auto ja kesämökki on hankittu, maailmaakin on ehditty jo nähdä ja elämä kulkee yleisesti ottaen suurin piirtein raiteillaan. Mitä siis seuraavaksi? On aika päättää, mitä haluat loppuelämälläsi tehdä.  

girl-2573111 1920


Tänään tarkastellaan nelikymppisten voimavuosia. Neljänkympin taite on elämänkaaren merkittävimpiä muutoskausia, jolloin on aika löytää oma itse ja minuus uudella tavalla. Vuodet 37 – 44 edustavat uutta elämänvaihetta, muutosta sekä päätöstä ja toiveita, mitä haluat loppuelämältäsi. Silloin ajan näkökulmasta kaikki ns. hitaat planeetat Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto tekevät haasteellisia ylityksiä kartallasi: on voimavuosien aika. Nelikymppinen, minkälainen muutosvaihe sinulla on menossa – ihan ilman koronaakin? 

Täyskäännökset 

C.G Jungin mukaan meissä kaikissa on sekä feminiininen että maskuliininen puoli. Jos nelikymppiseksi asti ihminen on toteuttanut etupäässä jompaakumpaa puolta, nyt tavoitteena on löytää itsestään myös sitä toista puolta, ja tehdä se näkyväksi. 

Täten esimerkiksi uraansa voimakkaasti rakentanut sinkkunainen voi huomata biologisen kellonsa äänekkään tikityksen. Asialle on kiire tehdä jotain, koska aika lapsensaantiin käy vähiin. Tai hypertehokas uraohjusmies voi törmätä radikaalisti omaan naiseuspuoleensa neljänkympin kynnyksellä, kun hänen feminiinisyytensä heijasteet erilaisista naissuhteista eivät enää tunnukaan tyydyttäviltä. Miehen onkin ymmärrettävä oma feminiinisyytensä tullakseen kokonaiseksi ihmiseksi. Sama koskee hoivaäitityyppiä, joka on saanut tyydytyksensä elämään läheistensä hyvinvoinnista vastaavana. Hän saattaa havahtua nelissäkymmenissä lasten jo kasvettua, että tilaa ja kapasiteettia vapautuu kaikkeen muuhun, siihen, jota hän aiemmin on pitänyt jopa itsekkyyden ilmentymänä. 

Päinvastaisuus, radikaalisti toisin tekeminen ja yllätyksellisistä vaihtoehdoista motivoituminen kuuluvat neljänkympin mahdollisuuksiin. Motivoidu löytämään itsestäsi ”se toinen puoli”. Löydä sille toteuttamiskanavia ja nauti uusista oivalluksistasi sekä aluevaltauksista. Olennaista neljänkympin taitteen uudistuksissa on, ettei jää ”vanhan hyvän ajan” koukkuun vaan että on valmis tuoreisiin kokemuksiin sekä avaamaan uusia ovia ja mahdollisuuksia elämäänsä.

Parisuhdetesti

Paras kuulemani parisuhteen määritelmä mielestäni on, että kannattaa löytää rinnalleen sellainen henkilö, jonka kanssa ”arjen neuroosit” sopivat yhteen. Jos toinen pitää ruoanlaitosta ja toinen taas mielellään toimii koemaistajana, limittäisyys antaa tilaa molemmille. Neljänkympin taitteessa tätä on hyvä testata. 

Mikäli omat tavat eivät lainkaan kohtaa toisen tapoja, on vakavan parisuhdepohdinnan paikka. Neljänkympin tuntumassa avioerotilastot ovatkin huipussaan; eroava mies on keskimäärin 37-vuotias ja nainen 35-vuotias.

Tee täyskäännöksiä omalla tavallasi. Ideoita sinulle, nelikymppinen: 

OINAS: Summaa vanha, tee tilinpäätös kuluneista vuosista ja aloita puhtaalta pöydältä.  

HÄRKÄ: Luota yllätyksiin ja täyskäännöksiin sekä irrottaudu omalle polullesi.  

KAKSONEN: Löydä itsestäsi ja elämästäsi herkempi, runollisempi puoli. 

RAPU: Kypsy henkisesti, mutta älä ikäänny tätimäiseksi.   

LEIJONA: Arvosta valintojasi, jätä rakkaudella nuoruusvuotesi ja käännä uusi sivu elämässäsi. 

NEITSYT: Usko itseesi ja avaudu elämälle tekemällä unelmistasi totta.

VAAKA: Vedä rajat, määrittele reunaehdot ja päätä, mitä haluat elämältäsi.

SKORPIONI: Ota riski ja lähde löytöretkelle minuutesi toiseen puoleen.

JOUSIMIES: Edistä viime vuoden ideoitasi, toiveitasi ja suunnitelmiasi. Usko unelmiisi.  

KAURIS: Jätä vanha minäsi, ota asema ja näytä, mikä olet kauriitasi.  

VESIMIES: Ymmärrä itseäsi syvemmin hankkiutumalla aiempaa vaativampiin tehtäviin.

KALAT: Analysoi viime kymmenen vuotta, summaa ne ja suunnittele uutta.


 Haluatko tarkastella omaa elämäntilannettasi lähemmin? Astrologisen analyysit

Entä Suomi 2020?

Tehdäänpä aluksi aikamatka parinkymmenen vuoden päähän, millenniumin tuntumaan. Lahti löi pirstaleiksi monen unelmat helmikuussa 2001, kun MM-hiihtojen doping-skandaali paljastui. Usealla meistä tilanne on tuoreessa muistissa, vaikka hetkestä on kulunut jo lähes kaksikymmentä vuotta. Muistatko, mitä tapahtui ja miten kaikki menikään? 


Suomi, suuri hiihtomaa palvottuine kansallissankareineen, oli joutunut keskelle sanoinkuvaamattoman monipolvista draamaa huoltoasemalle unohtuneine lääkärinlaukkuineen ja Hemohes-paljastuksineen. Tämä tieto oli täydellinen shokki. Kaikki muu unohtui, ja seurasimme järkyttyneinä uutislähetyksiä toisensa perään yrittääksemme ymmärtää, mistä oikein oli kyse. Maailma ei ollut enää sama kuin ennen. Jotain oli peruuttamattomasti muuttunut.

Suomalaisten usko huippu-urheiluun romahti kerralla. Kilpaurheilu ja siihen liitetyt unelmat, toiveet ja identiteetti, joilla oli rakennettu Suomea vuosikymmenet, tuhoutuivat yhdessä iltapäivässä. Sankareista tuli roistoja, ja urheilun uljaus vaihtui häpeään ja pettymyksen tunteisiin. Suomi ei ollut enää sama kuin ennen. Me kaikki tuijotimme typertyneinä lehdistötilaisuuden mustaa seinää ja kuuntelimme epäuskoisina urheilumme täydellistä katastrofia sekä johtohenkilöiden takeltelevaa anteeksipyyntöä. 

Mitä yhteistä on koronakriisillä 2020 ja doping-skandaalilla 2001? Ajan näkökulmasta paljonkin, mm. Pluto ja Saturnus. 

Pluto ja Saturnus ajassa

Pluto on ajan näkökulmasta se tekijä, joka ”kompostoi tunkiota, jotta uudet versot voivat syntyä”. Se kehottaa tekemään perustavanlaatuisen puhdistuksen, ottamaan kaikki luurangot kaapeista ja käymään läpi niitä asioita, jotka kuvitteli jo unohtuneen. Sen tehtävänä on perata tunkkaiset asiat ja siivota ne pois päiväjärjestyksestä, jotta voi aloittaa puhtaalta pöydältä ja uusin ideoin. Kaikkea ei tietenkään tarvitse heittää menemään, mutta on hyödyllistä uskaltaa tarkastella niitä pimeitä kolkkia ja epämieluisia asioita omassa – tai kansakunnan – historiassa, joita ei mielellään enää nostaisi päivänvaloon. On nahanluonnin aika. Se merkitsee myös muutosluotsaamista eli on hyödyllistä uskaltaa ajatella asioita radikaalisti uusiksi. 

Saturnus puolestaan merkitsee kontrollia, rajausta ja reunaehtojen uudelleen arviointia. Tällaisena aikana kannattaa selkeyttää toimintamalleja sekä tehdä suursiivous ja luopua tarpeettomasta. On myös aika määritellä toiminnan rajapinnat uudelleen mahdollisimman tarkasti ja selkeästi sekä selkeyttää reviiri sellaisella tavalla, jossa toiminta on hallittua ja omassa kontrollissa. Laki, järjestys ja kuri ovat toiminnan avainsanoja.  

Urheilun, kansan ja imagon kriisi 2000-luvun alussa

Vuonna 2001 suomalainen urheilu oli kehittynyt sellaiseen suuntaan, että se oli perattava ja puhdistettava perinpohjaisesti. Koska Suomi oli yhtä kuin urheilu, tilanne osui identiteettiimme raskaasti.  Hiihtoliiton puheenjohtaja Paavo M. Petäjän pysäyttävät sanat: ”Me pyydämme anteeksi suomalaiselle urheilulle ja hiihtokansalle aiheuttamaamme katastrofaalisen suurta häpeää” murensivat viimeistään suomalaisten uskon kilpaurheilun puhtauteen. Oli aika tehdä täydellinen ja perustavanlaatuinen remontti. Totta kai tällainen tilanne pelottaa eikä se ole helppoa, mutta samalla se on mahdollisuus nousta uudelle tasolle puhtaalta pöydältä. 

Vuosina 2000 – 2003 transitoiva Pluto ylitti Suomen Aurinkoa Jousimiehessä (mm. urheilu), neliöi Kuu/Mars-yhtymää Neitsyessä (mm. kansa) sekä opponoi nousevaa merkkiä Kaksosissa (mm. imago). Samoihin aikoihin myös Saturnus oli mukana kuvioissa: Saturnus ylitti askendenttia, opponoi Aurinkoa ja neliöi Kuu/Mars-yhtymää 2001 – 2002. 

”Ehkä meidän suhteemme urheilusankareihin oli ollut hieman epäterve. Ja urheilupiirit ovat peitelleet monia asioita”, Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen arvioi YLEn haastattelussa vuonna 2017, kun asiaa on laajemmin tutkittu ja analysoitu. Lahti laukaisi tilanteen, jossa oli tärkeää puhdistaa urheilun maine ja aloittaa uudelta pohjalta. 

Hallinnon remontti 2020-luvun alussa

Suomella on parhaillaan menossa juuri tällainen perustavanlaatuinen uudelleen arvioinnin ja uuden verson synnyttämisen mahdollisuus. Mutta nyt tarkastelun keskiössä ei ole niinkään urheilu (Jousimies) vaan hallinto (Kauris). Onko meidän suhteemme hallintoon ja virkamiehiin ollut epäterve ja onko peitelty asioita, voidaan nyt kysyä edelliseen viitaten. Onko koronavirus laukaisemassa tilanteen, jossa kannattaa arvioida uudelleen, järkevöittää sekä puhdistaa ja perata hallintoon, johtamiseen ja tulevaisuuden suuntaan liittyviä asioita, jotta voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä? Ajan näkökulmasta vastaus on ”kyllä”. Pääministeri Sanna Marin onkin jo toistuvasti todennut: ”Kun virheitä tehdään, ne on selvitettävä avoimesti ja niistä on otettava opiksi”. 

Pluto yhdessä Saturnuksen ja Jupiterin kanssa ylittää Suomen MC:tä vuonna 2020, ja Pluto jatkaa vielä vuoteen 2024. Tämä tarkoittaa sitä, että on aika tehdä ”kuolinsiivous” (Pluto) tavoitteiden asettelun, tulevaisuuden suuntalinjojen ja tunnettuuden (MC) näkökulmista. Koska kyse on Kauriista (Suomen MC Kauriissa), remontin kohteina ovat etenkin hallinto, laki, dogmit, normit, virkamiehet, organisointi, vastuu, velvollisuus, käytännön toimet ja realismi. Lisäksi Kauris edustaa astrologiassa myös mm. korkeaa ikää, joten millaiseksi muodostuu uusi suhteemme ikääntymiseen ja ikääntyneisiin?

Tämän hetken tilanteessa on mukana myös muita tekijöitä, mutta yksinkertaisuuden vuoksi keskityimme nyt Plutoon ja Saturnukseen, jotka hyvin kuvaavat muutosvuoden 2020 tunnelmia. Ehkäpä palaan Suomi-teemaan vielä myöhemminkin. 

-Maarit

Horoskoopin juhlavuosi - eHoroskoopit Huvila Härästä

Rakkautta ensi silmäyksellä

Muistathan sen tunteen, kun katseenne kohtasivat ja tunsit, kuinka polvesi pettivät alta? Päässäsi ei pyörinyt yhtään ajatusta kuin ehkä korkeintaan se, että hän on juuri Se Oikea. On tilanteita, jolloin salamannopeasti oivaltaa, että joku ihminen on kuin luotu juuri sinulle. Kun rakkaus kutsuu, ei voi jäädä odottamaan. 

rapurakkaus


Näin kävi jo vuonna 1999 ensi-iltansa saaneessa romanttisessa komediassa Notting Hill, jossa satumainen tarina saa romanttiset kehykset - englantilaisella huumorilla höystettynä. Muistatko elokuvan? Sen ensi ilta oli perjantaina 21.5.1999. Kriitikot ottivat elokuvan hyvin vastaan ja se nousi välittömästi elokuvataivaan kirkkaaksi tähdeksi sekä voitti myös useita palkintoja. 

Elokuvassa syksyllä 2020 pyöreitä vuosia (60 v) täyttävä Hugh Grant esittää nuorta matkailukirjakauppiasta Lontoon trendikkäästä kaupunginosasta, Notting Hillistä. Tarinassa hän saa yllättäen asiakkaakseen ihailemansa, maailmankuulun näyttelijättären Anna Scottin (legendaarinen Julia Roberts). Heidän katseensa kohtaavat, mikä muuttaa molempien elämät perusteellisesti. Tarina voi alkaa.

Horoskooppimerkki ja kuumerkki 

Astrologiassa rakkautta ensisilmäyksellä -teemaa voidaan lähestyä esimerkiksi horoskooppi- ja kuumerkkien näkökulmasta. Kun kaksi ihmistä ovat kuin luodut toisilleen, oma horoskooppimerkki ja kumppanin kuumerkki (tai vastaavasti toisin päin) täydentävät toisiaan. Silloin ei tarvita kuin yksi katse kattamaan ne tuhannet ja sadat keskustelut, joita voi joskus toisaalla turhaan käydä eikä silti pääse selville toisesta oikeastaan yhtikäs mistään. 

Elokuvassa Notting Hill tämä yhteinen teema on Rapu, jonka syntymäpäiviä vietetään keskikesällä. Jo elokuvan julkaisupäivän astrologisessa kartassa on useita Rapu-teemoja: Venus Ravussa, Rapu-kuunvaihe sekä auringon ja kuun keskipiste sijaitsee myös tunteiden tulkki -Ravussa. William edustaa elokuvassa horoskooppimerkki-Rapua ja Annalla puolestaan kuu sijaitsee Ravun merkissä. Miksi näin? 

Rapu – tunteiden herkkä tulkki

Ensinnäkin William esiintyy elokuvassa suojelevana ja huolehtivana miehenä. Perhettään arvostavana ja Annalle heti ensimmäiseksi ruokaa ja juomaa tarjoavana hurmaavana, vähän ujonakin miehenä hän on mitä erinomaisin esitys Rapu-miehestä. Rapu jos kuka osaa kyllä hurmata omalla olemisellaan, ihan jo kotoisella ulkomuodollaankin, turvallisuudellaan ja leppoisuudellaan sekä tunteisiin vetoavalla otteellaan. Kiinnitä elokuvassa huomiota esimerkiksi siihen kohtaukseen, jossa ravintolan naapuriseurue puhuu ronskilla otteella Annasta, ja William menee herrasmiesmäisesti suojelemaan seuralaistaan.

Anna herkkänä kuu-Rapuna ei halua paljastaa kaikelle maailmalle omaa sielunelämäänsä vaan haluaa suojella sitä mihin hintaan hyvänsä. Herkkyys ja rakkauden haavoittuvuus ovatkin eräitä elokuvan ja Ravun avainteemoja. Ravun tunteilla ei missään nimessä saa leikkiä. Kun rakastutaan, sitä ollaan sitten tosissaan. Kun avautuu läheiselle, ei halua, että toinen vetää maton alta. Elokuvassakin epävarmuus siivitti syntyvää liittoa, kunnes varmuus sinetöitiin häkellyttävän rohkealla tavalla - sellaisella, johon vain aidosti rakastuneet kykenevät.

Rapu - perhekeskeinen kansansuosikki

Ravut ovat myös kansansuosikkeja, joten tässäkin elokuvassa Annan elokuvatähteys voitaisiin liittää hänen Rapu-kuuhunsa. Elokuvan Anna edustaa kuitenkin horoskooppimerkiltään uratietoista ja arvokkaan oloista Kaurista. Rapu-kuu puolestaan tekee hänestä viehättävän täydenkuun tyypin, naisen, joka yhtäältä rakentaa määrätietoisesti uraansa - Kauris - ja toisaalta kaipaa lämmintä syliä, rakkautta ja hellyyttä - Rapu. Notting Hill -elokuvassa näiden synteesi nähdään filmin loppuminuuteilla.

Lämminhenkinen Rapukohtaus esitetään myös täydellisenä versiona herttaisilla ja kodikkailla siskon syntymäpäivillä, jonne on kutsuttu vain pieni, läheinen porukka. Anna tuntee olonsa mukavaksi Willin ystävien joukossa ja jopa osallistuu taisteluun viimeisestä suklaakakkupalastakin, joka annetaan vain kaikista säälittävimmälle tapaukselle (sisäpiirihuumoria).  Herkkä ja tunteellinen Rapukohtaus jatkuu täydellisenä, kun Will ja Anna tapaavat tapahtuman jälkeen vielä salaa ja alkavat pikkuhiljaa seurustella. 

Useiden juonenkäänteiden ja väärinkäsitysten jälkeen Will ja Anna kohtaavat yllättäen uudelleen Annan pressitilaisuudessa. Rakkauselokuva onnellisessa lopussa Anna ja Will menevät tietysti naimisiin, ja tiettävästi elävät onnellisena elämänsä loppuun asti. 

Vakka kantensa valitsee 

Kun psykologi C.G. Jung tutki synkronisiteettia (merkityksellisten yhteensattumien teoria), hän teki kokeita myös astrologialla. Kuuluisa esimerkki on se, jossa illallisseurue omaehtoisesti järjestäytyy illallispöydän ympärille ”astrologisten avioliittojen” asetelmaan, missä horoskooppimerkki ja kuumerkki vastaavat toisiaan. He istuvat isossa pöydässä vastatusten seuraavasti:

- horoskooppimerkki Leijona ja kuumerkki Leijona

- horoskooppimerkki Kalat ja kuumerkki Kalat

- horoskooppimerkki Härkä ja kuumerkki Härkä

- horoskooppimerkki Kalat ja kuumerkki Kalat

Jungin ajatuksena on, että samantyyppiset ihmiset viihtyvät keskenään ja tulevat parhaiten toimeen, löytävät keskustelunaiheita ja ymmärtävät toisiaan helposti. Vakka kantensa valitsee, sanotaan suomalaisessakin sananparressa. Asetelma on synkronisiteettia ja sattumaa, mutta tämähän kannattaa tietysti testata omissa arkiympyröissä. 

Miten siis itselläsi? Minkälaisten ystävien parissa viihdyt parhaiten? Löytyykö kartoiltanne horoskooppimerkki ja kuumerkki -yhteyksiä?

***

Horoskoopin juhlavuosi - eHoroskoopit Huvila Härästä

Muutosvuosi 2020

Tänä vuonna on tapahtunut maailmanlaajuinen muutos, joka yllätti meidät kaikki, lähes sananmukaisesti yhdessä yössä. Viime vuoden 2019 lopulla Wuhanista alkanut COVID19-kriisi saavutti kaikki maailman valtiot nopeasti ja laajamittaisesti. Suomen kriisi alkoi torstaina 12.3.2020. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump kertoi katkaisevansa lentoliikenteen Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, mikä nopeasti johti useisiin muutoksiin kaikilla mantereilla. Suomessa hallitus julkaisi tuolloin ensimmäisen torjuntapaketin.


Myös ajan näkökulmasta 2020 on iso muutosvuosi, joka toimii virstanpylväänä uuteen parinsadan vuoden kehityskauteen. Koronavirus on asettanut maailman luovan tuhon vaiheeseen. Luova tuho -käsitteen loi taloustieteilijä Joseph Schumpeter ja se tarkoittaa talouden prosessia, jossa vanha rakenne tuhoutuu uuden ja paremman tieltä. Vaikka Schumpeter kutsuukin sitä myrskyksi, joka mullistaa jatkuvasti talouden rakenteita sisältäpäin, se ei kuitenkaan välttämättä tapahdu yhdessä hetkessä vaan on pikemmin jatkuvassa liikkeessä. 

No, nyt kyllä tuntuu siltä, että kaikki tapahtui kuin yhdessä yössä – tai jos ei nyt ihan yössä, niin ainakin viikossa! Vaikka tämä tuntuu yhtäkkiseltä, ajan näkökulmasta kyse on silti myös pidemmästä siirtymäjaksosta, jonka huipennusta vuosi 2020 edustaa mutta jonka alkupää on jo jopa 1960-luvun puolivälissä ja lopussa. Miksi näin?

Syklineaarinen aika

Astrologiassa aikaa voidaan analysoida lyhyellä ja pitkällä aikavälillä planeettasyklien avulla. Henkilökohtaisella tasolla lyhyet planeettasyklit ovat merkityksellisiä, mutta kun aikaa tarkastellaan yhteiskunnallisesti, hyödyllisiksi tulevat nämä pidemmät ajanjaksot. 

Vaikkei aikaa astrologiassa mielestäni voikaan nähdä pelkästään esimerkiksi syklisenä tai lineaarisena, hahmotan sen kylläkin näiden ”epäsäännöllisen säännöllisenä yhdistelmänä” ja kutsun sitä syklineaarisuudeksi. Täten esimerkiksi samaa planeettasykliä ei sellaisenaan voi toistaa tulevaisuudessa, vaan se on aina muunnelma, mutta osaa siitä voidaan kyllä siirtää tulkintaan eli voidaan puhua ajan merkityksen siirrettävyydestä. Minkälaisia merkityksiä voimme siis siirtää historian aiemmista kausista tähän vuoteen? 

Kirjoitin vuonna 2009 sitten Board News -artikkelissa vuodesta 2020 näin:

Miksi periodi 2010-2020 on astrologisesti niin tärkeä? Se toimii siirtymävaiheena uuteen parinsadan vuoden taloussykliin, jonka avainsanoja ovat mm. immateriaalisuus ja virtuaalisuus. […] Kuluvan siirtymävaiheen (2020) heikkoja signaaleja voidaan hakea jo 1960-luvun puolivälin jälkeisestä ajasta, jolloin länsimainen maailma muuttui niin yhteiskunnan kuin teknologiankin näkökulmasta. Matka kuuhun ja vuosi 1968 ovat hyviä esimerkkejä uudesta järjestyksestä. […] Nyt on aika kerätä satoa niistä uusista oivalluksista, jotka ovat saaneet vauhtia jo 1960-luvun puolivälistä aihioina, ituina ja genren aloituksina.

Uranuksen ja Pluton yhtymä vuonna 1965 aloitti uuden teknologia- ja innovaatiokauden. Samalla se toimi esivalmisteluna ja siirtymäkautena uuteen immateriaaliseen vaiheeseen 2020 – 2219. 

200 vuoden sykli

Kaksisataa vuotta on pitkä periodi eikä kenelläkään ole siitä suoria muistikuvia, mutta ajan näkökulmasta se on hyödyllinen jakso taustoittaa nykyhetkeä. 

Pitkässä 200 vuoden ajanjaksossa kyse on Saturnuksen ja Jupiterin yhteissyklistä (talous), joka tapahtuu kahdenkymmenen vuoden välein samassa elementissä yhteensä noin 200 vuoden ajan. 1800-luvulta uusi kierros on alkanut aina maamerkissä, minkä ideana on ollut materiaalinen kasvu. 1980-luvun alussa oli esimakua uudesta ilmakaudesta, immateriaalisuudesta ja virtuaalisuudesta, kun yhtymä käväisi Vaa’assa (ilmamerkki). Millenniumin aikaan yhtymä palasi vielä maamerkkiin (Härkä). Mutta tämän vuoden 2020 lopusta yhtymät eli uusien talouskierrosten startit siirtyvät ilmamerkkeihin, kun Saturnuksen ja Jupiterin uusi kierros alkaa Vesimiehen alusta talvipäivänseisauksen aikaan 21.12. 2020.

Pitkässä siirtymäkaudessa 1965 – 2020 on useita välietappeja, joista juuri mainittu Saturnuksen ja Jupiterin uuden kauden aloitus vuonna 1981 on yksi tärkeimpiä. Irtiotto toiseen teknologiseen vallankumoukseen on alkanut 2012, kun Uranus ja Pluto olivat avautuvassa neliöaspektissa keskenään. Etumatkaa on niillä ideoilla ja yrityksillä, jotka ovat ehtineet ja halunneet kuluneiden vuosien aikana panostaa uudentyyppisiin innovaatioihin. Nyt on aika tehdä niin digiloikkia kuin kvanttihyppyjäkin uuteen ”ilmatulevaisuuteen", jonka kynnyksellä parhaillaan olemme. 

Pluto, Saturnus ja Jupiter Kauriissa 2020

Saturnuksen ja Jupiterin lisäksi mukana tässä hetkessä on vielä yksi merkityksellinen pitkien aikasyklien tekijä, nimittäin Pluto. Se siirtyi Kauriiseen jo vuonna 2008 ja on siellä vielä nelisen vuotta. Se mikä tekee tästä vuodesta erityisen oli Saturnuksen ja Pluton yhtymä tammikuussa sekä Jupiterin ja Pluton yhtymä palmusunnuntaina. Kaiken keskiössä on siis Kauris ja Kauriiseen liitetyt teemat kuten yhteiskunnan rakenteet ja instituutiot. 

Ajan näkökulmasta Pluton merkitys on juuri luovassa tuhossa. Parhaimmillaan kyse on metamorfoosista ja nahanluonnista, voimaantumisesta tiukoissa tilanteissa ja eräänlaisesta ”kompostoinnista", josta syntyy uusia versoja. Kun tämä tapahtuu Kauriissa, kyse on erityisesti rakenteiden ”puhdistumisesta” ja uudistumisesta; rakennemuutoksesta, joka haastaa vallitsevat systeemit ja organisaatiot, hallinnot ja instituutiot. Uusiutuminen tapahtuu siten, että vanha rakenne kompostoituu uuden paremman tieltä. 

Samalla mukana on myös muita tekijöitä, etenkin ns. neliössä Kauriiseen olevat teemat (ks. kuva).  On aika ymmärtää uusiksi ja löytää innovatiivisia kehitysnäkymiä myös niillä saroilla. COVID19-kriisi pakottaa hahmottamaan yhteiskunnan eri osa-alueita täysin uudella tavalla. On aika ymmärtää mm. seuraavat elämänalueet uudesta, tuoreesta näkökulmasta: 


Tulevaisuuden luominen

Ennustaminen – varsinkin tulevaisuuden – on vaikeaa, ellei suorastaan mahdotonta. Silti tulevaisuudesta puhutaan, sitä analysoidaan ja tutkitaan. Tulevaisuutta ei voida ennustaa eikä määrätä, vaan se luodaan. Astrologia kyllä mittaa ja tulkitsee aikaa, mutta sillä on mielestäni ennustamista mielekkäämpiä tehtäviä: tulevaisuuden aika-asenteiden hahmottaminen. Miten siis voimme hyödyntää parhaiten esimerkiksi juuri tämän kuluvan vuoden 2020 haasteelliset teemat? 

Näihin ideoihin palaan vielä myöhemmissä blogeissa. Käy sillä välin lukemassa tämän vuoden ensimmäisestä blogista henkilökohtaisia ideoita muutosvuoden hyödyntämiseksi. Mitä syvää ja kaunista voit luoda tästä haasteellisesta kompostointikaudesta vuonna 2020? 

Horoskoopin juhlavuosi - eHoroskoopit Huvila Härästä


© Huvila Härkä 2020