Blogi


Sata päivää Huvila Härän kesään

Tällä viikolla menee sata rikki. Huvilan kesään on torstaista 21.1. lähtien enää 100 päivää. Tässähän alkaa tulla kiire.

Huvila Härän kesä alkaa aina vapusta – toivottavasti tänäkin vuonna. Jännityksellä seuraamme, minkälaisin ohjein tulevaan kesään startataan. Viime vuonna kaikki meni yli odotusten. Huvilan kahvittelualue on laaja, ja olemme jo aiemmin sijoittaneet kahvilapöydät avarasti ympäri puistoa. Näin etäisyydet oli helppo pitää, ja samalla asiakkaat pystyivät valitsemaan juuri heille sopivan tunnelman puiston eri sopukoista. Tästä saimmekin erityistä kiitosta viime kesänä. 


Jo lähes 20 vuoden ajan Huvila Härässä kevät on ollut kiireistä aikaa: korjausta, rakentamista ja vanhan uudistamista. Viime kesänä 2020 avasimme uudet terassit sekä Ravun kahvittelukabinetti Rapulan, ja kesäkahvilassa lanseerasimme mm. uuden voileipämenun. Lisäksi vietimme aikakausilehtihoroskoopin 90-vuotisjuhlavuotta. Niin haravat, kuokat kuin vasaratkin ovat olleet kovassa käytössä, ja tulevat olemaan tänäkin keväänä. Itse asiassa uutuuksien rakentaminen aloitettiin jo viime syksyn aikana.  

Rakkauden Luontopolku ja Kuutarha ovat olleet jo muutaman vuoden kesannolla, mutta nyt olemme alkaneet taas rakentaa sinnekin uutta. Viime kesänä teimme Parisuhdeplazalle uuden kahvittelupaikan (kuva yllä), joka otettiinkin heti hyvin vastaan. Tammien katveessa oli mukava kahvitella ja jutella kaikessa rauhassa helteiselläkin säällä. Tulevaksi kesäksi uusi kahvittelugazebo Oktagon on jo valmisteilla Kuutarhassa, Sigfriduksen Salonkia rakennetaan kovaa vauhtia Horoskooppisalin vieressä ja Lasipalatsillekin on jo perusta valmiina. 

Etsitkö popup- tai näyttelytilaa kesäksi 2021?

Huvila Härän Keltainen Galleria (kuva alla) on toiminut jo useamman kesän monimuototilana. Sen edustan villiviinipergola ja pieni terassi luovat aurinkoista lomatunnelmaa. Viime vuonna pystytimme galleriaan horoskoopin 90-vuotisnäyttelyn, aiempina kesinä se on toiminut mm. taiteilijoiden näyttelytilana.  

Etsitkö tilaa, jossa voit itse pitää näyttelyä tai esimerkiksi popup-puotia?
Ota yhteyttä, niin sovitaan Keltaisen Gallerian järjestelyistä 040-5020 331/Timo
 info@huvilaharka.fi 


Tapaamisiin Huvila Härässä kesällä 2021 
Terv. Maarit

Opi kirjoittamaan horoskooppeja

Horoskooppeja luetaan ääneen kahvipöydissä, niitä tiedustellaan uusilta tuttavuuksilta ja horoskooppipalsta löytyy lähes jokaisesta aikakauslehdestä. Horoskoopit ovat hyvin suosittua mediasisältöä. 

Ammattiastrologien lisäksi horoskooppeja kirjoittavat myös kesätoimittajat, copywriterit, toimitusharjoittelijat ja lähes kuka tahansa, jolla kynä pysyy kädessä ja jolta tekstin tuottaminen sujuu. Kysehän on ulkonaisesti vain kahdentoista kohdan tyypittelystä. Karkeasti määritellen kirjoittamalla jokaiselle jotain hiukan erilaista, syntyy horoskooppi.

 Ammattiastrologi käyttää horoskoopin laatimisessa astrologisia tekijöitä kuten planeettojen välisiä suhteita, transiitteja eli planeettaohituksia sekä aurinkokarttaa. Silti horoskoopit voivat parhaimmillaankin olla vain ikkuna astrologiaan. Horoskoopit ovat eräänlaisia arkipäivän affirmaatioita, koska ne käsittelevät vain yhtä astrologista tekijää ja sitäkin suurella yleistyksellä.

Horoskooppikirja opastaa kirjoittamaan horoskooppeja astrologisesti. Opit käyttämään aurinkokarttaa ja astrologisia ajan määritystekijöitä horoskooppisi perustana, kirjoititpa sitten viikko-, kuukausi- tai vuosihoroskooppeja. 

horoskooppikirjakansi2


Olen toiminut ammattiastrologina vuodesta 1997 lähtien ja kirjoittanut horoskooppeja useisiin medioihin vuosina 1998 – 2018. Horoskooppikirjassa pääset tutustumaan, miten lehtien suosikkisisältö luodaan ja mitä horoskoopin laatijan kannattaa ottaa huomioon palstaa kirjoittaessaan.  Klikkaa kauppaan

Terv. Maarit

12 askelta itsetuntemukseen vuonna 2021

Siinä missä vuosi 2020 vei meitä rankkoihin ja vaativiinkin muutoksiin, rajoitteisiin ja pakotteisiin, vuonna 2021 ilmassa on erilaista tunnelmaa: on aika testata omia rajoja, vapautua vääristä rajoitteista ja uskallettava astua omien mukavuusalueiden ulkopuolelle. Mutta mistä kannattaa aloittaa? Ja miten orastavat irtiotot ja uudistukset kannattaa tehdä rakentavasti?


Vuoden 2021 kolme isoa tekijää ovat:

Jupiter = laajennus, lisää, menestys, optimismi

Saturnus = rajoitteet, keskittyminen, jäsennys, järjestys, itsekuri 

Uranus = uudistus, irtiotot, yllätykset, täyskäännökset, päinvastoin tekeminen

Jupiter ja Saturnus siirtyivät yhdessä Vesimieheen joulukuun 2020 lopussa ja etenkin Saturnus on koko vuoden 2021 neliössä Uranukseen Härässä. Kyse on siis hyvin erilaisten, jopa päinvastaisten tekijöiden yhdistelmästä, jotka asettuvat henkilökohtaisella kartallasi eri elämänalueille. 


Minne siis sinun kannattaa kääntää katseesi vuonna 2021? Lue nousevien merkkien vuosihoroskooppi (merkkihuoneet). 


Nouseva merkki Oinas

- Saturnus ja Jupiter yhdennessätoista huoneessa, Uranus toisessa huoneessa. 

Siinä missä kymmenen viime vuoden aikana uudistusten muutostuulet ovat pyörittäneet elämääsi, parin viime vuoden aikana on ollut aikasi luoda näistä uudistuksista jotain merkityksellistä, pistää ne pakettiin ja tehdä niillä jotain, mistä voit olla ylpeä. Anna siis itsellesi aplodit kaikesta, missä olet mielestäsi onnistunut, oli kyse sitten pienestä tai isosta asiasta, työstä tai yksityiselämästäsi sekä vakiinnuta vuonna 2021 asemasi. Mikäli et ole tyytyväinen siihen, mitä saavutit vuosina 2018 – 2020, ravistele ajatuksiasi itsestäsi ja saavutuksistasi. Esimerkiksi jos mittaat onnistumistasi vain rahalla, ja omanarvontuntosi on perustunut vain ja ainoastaan taloudelliseen menestykseen, voi olla, ettet havaitse muita itsetuntoosi vaikuttavia seikkoja. Muuta vuonna 2021 tarkastelukulmaasi, niin voit paremmin hahmottaa saavutuksesi. 


Nouseva merkki Härkä

- Saturnus ja Jupiter kymmenennessä huoneessa, Uranus ensimmäisessä huoneessa. 

Tee tulevasta parivuotisesta nykyisen elämäsi huipentuma. Lähde ensin aikamatkalle omaan historiaasi ja nosta esiin muutama etappi tausta-ajatukseksi. Käännä katseesi aluksi 1990-luvun loppuun, ja listaa ihan paperille, minkälaiset psykologiset pyörremyrskyt laittoivat elämäsi silloin aivan uuteen uskoon. Minkälaisten yllätysten, odottamattomien tilanteiden ja äkkikäännösten myötä elämäsi sai aivan uudenlaisen suunnan, jolla ehkä edelleen olet? Entä, minkälaisia muutoksia teit kodissasi ja perhe-elämässä vuosina 2005 – 2007? Ja vielä, minkälaisia valintoja ja rajauksia teit ihmissuhteissasi 2012 – 2015? Etapit ovat psykologisia taitteita matkallasi tähän hetkeen. Mikä sinusta on siis tullut? Minkälaisen aseman olet saavuttanut? Nyt on aika jälleen yllättää 1990-luvun lopun tavoin, mutta siinä missä reilu parikymmentä vuotta sitten kyse oli aloituksista, nyt on yhteenvedon aika. Ota asemasi ja näytä mikä olet naisiasi. 


Nouseva merkki Kaksonen

- Saturnus ja Jupiter yhdeksännessä huoneessa, Uranus kahdennessatoista huoneessa. 

Olet jo noin parinkymmenen vuoden ajan rakentanut nykyistä elämääsi. ”Elämä” on tässä yhteydessä noin 30 vuoden jakso eikä periodi liity ikääsi vaan omaan henkilökohtaiseen kierrokseesi. Nyt on kyse siis pitkistä ajanjaksoista ja mittavammasta yhteenvedosta. Saturnus ylitti nousumerkkiäsi juuri millenniumin jälkeen (Saturnus transitoi Kaksosissa elokuusta 2000 kesäkuuhun 2003) ja aloitti uuden n. 30 vuoden kierroksen opettaen asioita useilla elämänalueilla. Vuonna 2021 sinun on jo aika yhdistää oppimasi ja kokemasi sekä muodostaa oivalluksistasi juuri sinun maailmankuvasi ja elämänfilosofiasi, jonka takana seisot ja jonka voit jakaa muiden kanssa. 


Nouseva merkki Rapu

- Saturnus ja Jupiter kahdeksannessa huoneessa, Uranus yhdennessätoista huoneessa. 

Tee aikamatka omaan historiaasi ja käännä katseesi ensin vuosiin 2002 – 2005, jotka ajan näkökulmasta merkitsevät alkusysäystä Uuteen Elämääsi. Mitä heikkoja signaaleja, unelmia, toiveita, ideanpoikasia ja kenties myös ihan konkreetteja aloituksia elämässäsi oli tuolloin? Minkälaiset asiat veivät sinua eteenpäin? Vuonna 2021 sinun on aika tehdä yhteenveto siitä, kuinka realistinen käsitys sinulle on muodostunut itsestäsi, resursseistasi ja myös materiaalisesta turvallisuudentunteestasi. Anna itsellesi palautetta, miten jo parin viime vuoden aikana kuluneiden lähes kahdenkymmenen vuoden satsauksesi ovat alkaneet tuottaa tulosta ja miten olet ryhtynyt toteuttamaan toiveitasi. Vuonna 2021 on aika ottaa riskejä ja astua myös sosiaalisten mukavuusalueittesi ulkopuolelle. Ala rohkeasti jakaa oivalluksiasi omia henkisiä ja materiaalisia resursseja jonkun toisen tai joidenkin toisten kanssa. Uudet, erilaiset yleisöt odottavat. Mitä sinulla on siis annettavanasi?


Nouseva merkki Leijona

- Saturnus ja Jupiter seitsemännessä huoneessa, Uranus kymmenennessä huoneessa. 

Jos esimerkiksi työtilanteesi ei enää vastaa omia ideaalejasi ja sinulle tarjoutuu tilaisuus muuttaa sitä, tartu ihmeessä haasteeseen. Esimerkiksi kollegan puolihuolimattomasti heittämä idea etäpalaverissa voi olla juuri se sysäys, joka nostaa oman ideasi aivan uudelle tasolle. Kiinnitä huomiotasi näihin pieniin, mutta merkityksellisiin heikkoihin signaaleihin ja tartu tilaisuuksiin. Pohjusta vuotta 2021 analysoimalla, minkälaisia muutoksia olet jo tehnyt elämässäsi ja miten olet kehittänyt itseäsi ja osaamistasi kuluneen noin seitsemän vuoden aikana. Aloita periodista syksystä 2012 syksyyn 2015, jolloin oli hyödyllistä laittaa oman elämäsi perusta kuntoon. Ts. minkälaisia kotiin, sukuun ja perheeseen liittyviä uudelleenarviointeja teit (esim. muutto, remontti, uudenlaiset järjestelyt) tai millä tavoin kehitit itsessäsi uutta varmuutta ja luottamusta? Kun perusta on turvattu, voit laittaa itsevarmuutesi uuteen testiin ja ota hallittuja riskejä urallasi ja ihmissuhteissasi. Sellaisen aika on vuonna 2021. 


Nouseva merkki Neitsyt

- Saturnus ja Jupiter kuudennessa huoneessa, Uranus yhdeksännessä huoneessa. 

Muistele asettamiasi tavoitteita vuosilta 2007 – 2010. Minkälainen Uusi Elämä lähti liikkeelle silloin? Minkälaisiin uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin tuolloin tartuit, ja minkälaisia asioita olet kehitellyt sieltä lähtien? Pitkä lähes neljäntoista vuoden kehityskulku ja Uuden Elämän oppivuodet alkavat olla loppusuoralla, ja pian on ”päästötodistuksen” aika. Mitä olet siis oppinut? Minkälaisen työkalupakin olet jo hankkinut: menetelmiä, osaamista, kokemuksia ja ammatillisuutta? Tee ajatuskartta ja kirjaa ihan ylös omat saavutuksesi. Eikä tässä kannata olla liian vaatimaton, ole tyytyväinen hankkimaasi tietotaitoon ja henkilökohtaisiin kokemuksiin. Mutta mikäli mielessäsi vielä on jokin alue, joka vaatii hiomista ja tarkennuksia, tee se, oli kyse sitten työasiasta tai vaikkapa ihan arkisista rutiineista kuten henkilökohtaiseen hyvinvointiisi liittyvistä tekijöistä. Ovatko siis kaikki tarvittavat yksityiskohdat kohdallaan ja epäkohdat ratkaistu? Mikäli sinulla on vielä ratkaisemattomia asioita, keskeneräisiä tehtäviä tai jos koet tarvitsevasi vielä lisäkoulutusta ja osaamisen kehittämistä, vuonna 2021 siihen kannattaa tarttua kunnolla. 


Nouseva merkki Vaaka

- Saturnus ja Jupiter viidennessä huoneessa, Uranus kahdeksannessa huoneessa. 

Suositussa tositelevisiosarjassa 90 päivää morsiamena/90 Days Fiance ulkomaalaiset seurustelukumppanit tulevat kolmeksi kuukaudeksi kumppaninsa kotimaahan, Yhdysvaltoihin, minä aikana parin tulee päättää, aikovatko he mennä naimisiin vai jättää seurustelun sikseen. 90 päivän aikana ulkomailta muuttanut puolisokokelas ei saa tehdä töitä, vaan hän on maassa kumppaninsa sponsoroimana. Lisäksi kumppanin tulee taata ulkomailta muuttaneelle jopa kymmeneksi vuodeksi taloudellinen tuki. Kyse on siis isoista päätöksistä ja investoinneista niin taloudellisesti kuin emotionaalisestikin. Televisiosarja on mainio metafora vuoden 2021 teemoistasi. Perusta tulevalle vuodelle on parissa viime vuodessa, jolloin Saturnus ja Jupiter ylittivät karttasi neljättä huonetta, ja tehtävänäsi oli luoda itsenäinen käsitys ja ymmärrys siitä, mistä tulet ja missä koet olevasi turvassa sekä kokea konkreettisesti, mitä juuri sinä edustat niin sukupolvien ketjussa kuin itsenäisenä sinunakin. Kun olet voittanut epävarmuudet ja seisot vakaasti omilla jaloillasi, olet riittävän vahva tarjoamaan läheisyyttä, rakkautta ja huolenpitoa myös toiselle. Tämä voi merkitä myös taloudellista investoimista yhteiseen tulevaisuuteen. 


Nouseva merkki Skorpioni 

- Saturnus ja Jupiter neljännessä huoneessa, Uranus seitsemännessä huoneessa. 

Vuosi 2021 on uuden itsenäistymisen aikaa, iästäsi riippumatta. Neloshuone on 1., 7. ja 10. huoneiden tavoin kynnys uuteen kartan neljännekseen. Kun Saturnus transitoi ensimmäisen neljänneksen huoneita 1 – 3, on aika luoda perustaa ja edellytyksiä Uudelle Elämälle; sinulla alkaen syksystä 2012, kun Saturnus siirtyi Skorpionin merkkiin. Tämä on voinut merkitä uudenlaisia työtehtäviä, taitojesi kehittämistä ja uusien kokemusten hankintaa, mikä on tuottanut uudenlaista itsevarmuutta ja omanarvontuntoa. Saturnuksen tultua neloshuoneessa on aika juurruttaa ja maadoittaa tämä osaaminen sekä toisaalta määritellä itsesi ja elämäsi tavalla, joka lähtee omasta näkökulmastasi, ei toisten. Tämä uusi itsenäisyytesi ja omaehtoisuutesi saattaa tulla haastetuksi erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, varsinkin mikäli sinua yritetään ohjata takaisin aiempiin rooleihin, joista koet jo kasvaneesi ulos. Oman perustasi ja lähtökohtiesi uudelleen arvioinnin tuloksena sosiaalisten rajapintojen pelisäännöt ovat todennäköisesti muuttuneet. Ole siis Uuden Minäsi mittainen!


Nouseva merkki Jousimies 

- Saturnus ja Jupiter kolmannessa huoneessa, Uranus kuudennessa huoneessa. 

Siinä missä toisen huoneen tehtäviin kuuluu uusien resurssien hankkiminen ja sitä kautta uudenlaisen omanarvontunteen kokeminen, JU/SA-yhtymän ylittäessä kolmatta huonetta sinun on aika laittaa parin viime vuoden aikana opittu käytäntöön sekä ilmentää tätä uutta itsevarmuutta vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Upeaa olisi etenkin, mikäli nimenomaan työpaikalla, vuorovaikutuksessa kollegojen kanssa saat lisää arvostusta uuden itsevarmuutesi ansiosta. Ja kun kerran olet vauhtiin päässyt, opi itsestäsi kaiken aikaa lisää joko hankkimalla uutta tietotaitoa vaikkapa opiskelemalla tai kehittämällä omia vuorovaikutustaitojasi erilaisissa kohtaamisissa. Tee myös aikamatka kuluneisiin 6 – 7 vuoteen ja listaa itsellesi asioita ja tapahtumia, jotka ovat muokanneet elämästäsi uudenlaisen. Kyse on voinut olla tarpeesta uudistaa elämääsi esimerkiksi opiskelemalla uutta tai kohdattuasi uusia ihmisiä käsityksesi itsestäsi on muuttunut ja antanut uutta suuntaa elämällesi.  


Nouseva merkki Kauris 

- Saturnus ja Jupiter toisessa huoneessa, Uranus viidennessä huoneessa. 

Saturnus ja Jupiter ovat nyt karttasi toisessa huoneessa, jossa on tavoitteena tuottaa uutta omanarvontuntoa ja kehittää itsetuntoasi. Vuonna 2021 sinun kannattaa testata erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, etenkin yksityiselämässä mutta myös työfoorumeilla, miten arvostat itseäsi ja miten suhtaudut itseesi riippumatta siitä, mitä toiset sinusta ajattelevat. Minkälaisissa tilanteissa siis huomaat olevasi itsevarma ja ylpeä toimistasi juuri silloin, kun seisot omien arvojesi ja ajatustesi takana – ja missä kenties epävarmuus heikentää toimiasi. Opettele seuraavan parin vuoden aikana tuntemaan ja hyväksymään itsesi yhä paremmin. Hanki tarvittaessa uusia resursseja ja kehitä osaamisesi sille tasolle, että voit tuntea itsevarmuutta ja myös ihan ylpeyttä teoistasi. Usein toiseen huoneeseen liitetään raha. Moni arvottaakin itseään taloudellisen menestyksen kautta. Mutta itsetunto ja omanarvontunto voivat liittyä myös muunlaisiin asioihin. Ota hallittuja riskejä ja testaa, mihin itsevarmuutesi riittää. Fake it, till you make it! 


Nouseva merkki Vesimies 

- Saturnus ja Jupiter ensimmäisessä huoneessa, Uranus neljännessä huoneessa. 

Saturnus ja Jupiter painuvat parhaillaan siirtymässä kartallasi horisontin alapuolelle. Siinä missä viime noin 14 vuotta on ollut aika toimia aktiivisesti maailmassa, tuoda omaa osaamistasi esiin yhdessä muiden kanssa sekä nauttia oman työsi ja toimintasi saavutuksista, vuonna 2021 on puolestaan hyödyllistä kääntyä myös henkilökohtaisiin asioihin ja alkaa kehittää uudenalaista käsitystä itsestä, hankkia uusia resursseja ja alkaa luoda elämän perustaa tuoreista lähtökohdista. Ehkäpä muutat, uudistat kotiasi tai irrottaudut mahdollisista taustaasi aiemmin liittyneistä psykologisista rajoitteista, ja samalla löydät itsesi uudistuneena elämänpiirin ja ympäröivien olosuhteiden muuttuessa. Tunne voi olla vähän sama kuin aloittaisi koulun ensimmäistä kertaa: ensimmäinen luokka alkaa, jännittää, mitä uusi tilanne ja uudet suhteet tuovat tullessaan. Kuitenkin juuri uudet ympäristöt, uudet haasteet ja opeteltavat asiat ovat nyt plussaa. 


Nouseva merkki Kalat

- Saturnus ja Jupiter kahdennessatoista huoneessa, Uranus kolmannessa huoneessa. 

Kaiken sosiaalisen moninaisuuden ja toimeliaisuuden keskellä arvosta vuonna 2021 myös yksityisyyttäsi, henkilökohtaista aikaa ja sisäisiä kokemuksiasi sekä uskaltaudu pohtimaan selittämättömien tunteiden ja mielialojen häivähdyksellisiäkin merkityksiä. On aika antaa rakkaudella jäädä sellaisten asioiden omaan arvoonsa, jotka eivät enää tuota iloa tai jotka kuluttavat enemmän kuin antavat. Lue paljon, opiskele uutta ja uskaltaudu ottamaan selvää asioista, jotka tällä hetkellä ovat vasta kuiskauksia ja heikkoja signaaleja. Vuodessa 2021 kyse on psykologisesta puhdistautumisesta ja sisäisen sydämen äänen tarkasta kuuntelemisesta.


Hyvää uutta vuotta 2021!

Terv. Maarit


Lue myös Horoskoopin 90-vuotisjuhlavuosi 2020


Jupiter ja Saturnus – Uuden Ajan alku?

Maanantaina, Kuun päivänä, joulukuun 21. päivänä vuonna 2020 tapahtuu kaksi aiheemme kannalta mielenkiintoista asiaa. Sen lisäksi, että illalla klo 21 kaksi isointa planeettaa Jupiter ja Saturnus ovat taivaalla vieretysten yhtymäaspektissa, myös talvipäivänseisaus vuoden pimeimpänä päivänä on taite uuteen aikaan heti puolen päivän jälkeen. Jälkimmäinen aloittaa uuden vuodenajan, talven, ja päivät alkavat pidentyä – vihdoin! Jupiter/Saturnus-yhtymä puolestaan aloittaa sekä uuden 20 vuoden ajanjakson että lisäksi tässä poikkeustapauksessa myös uuden 200 vuoden kauden. Olemme siis isojen asioiden äärellä. 

solar-system-2853080 1280


Media on aktiivisesti uutisoinut Jupiterin ja Saturnuksen yhteisestä kohtaamisesta, ja useissa lehdissä onkin kirjoitettu sen poikkeuksellisuudesta astronomisesta näkökulmasta. Joissakin medioissa on lähestytty jopa astrologiaa tekemällä tulkintoja yhtymän yhteiskunnallisesta merkityksestä

Jättiläisplaneetat ovat lähimmillään maasta katsottuna moneen sataan vuoteen. On kehotettu katsomaan taivaalle ja muistutettu, että tätä yhtymää tunnettu saksalainen astronomi ja astrologi Johannes Kepler piti yhtenä Betlehemin tähden esikuvana – sopii hyvin joulunalusteemaan. Saman tyyppinen yhtymä tapahtui nimittäin Kaloissa vuonna 7 eaa. Kuriositeettina mainittakoon, että silloinkin mukana kuviossa oli Pluto (vaikkei siitä silloin tiedettykään) oppositiossa JU/SA-yhtymään. Tällä kertaa Pluto on ollut mukana kuviossa kuluneen vuoden ajan sen kolmantena jäsenenä. 

Jupiterin ja Saturnuksen läheisin kohtaaminen näkyy taivaanrannassa kirkkaalla ilmalla hienosti myöhään iltapäivällä, mutta se ei suinkaan ole ainut hetki niiden tarkkailuun. Planeettojen lähestymistä toisiaan kohden on voinut seurata jo jonkin aikaa, ja ne ovat verrattain lähekkäin vielä koko tulevan vuoden. Pitkään lähes paikallaan pysytellyt Mars on myös kirkkaasti näkyvissä keskitaivaan tuntumassa, kun Jupiter ja Saturnus painuvat horisonttiin alkuillasta. 

Uusi Aika

Jupiter ja Saturnus kohtaavat taivaalla noin joka 20. vuosi (19.859 v). Kahden planeetan yhteistä, synodista kiertokulkua pidetään tärkeänä astrologiassa. Jupiterin ja Saturnuksen yhteinen kierros kuvaa yhteiskunnallisesti mm. taloutta ja kasvun syklejä. Henkilökohtaisella kartalla voidaan puhua tavoitteista, kasvuprosesseista sekä turvallisuuden ja pysyvyyden rakentamisen elinkaarista. 

Lisää henkilökohtaisista sykleistä: Elämänkaariastrologiaa - Opi tulkitsemaan transiitteja.  


Mikä tekee JU/SA-syklistä erityisen mielenkiintoisen on se, että yhtymä eli uuden kierroksen alku tapahtuu noin 200 vuoden ajan aina yhdessä ja samassa elementissä. Se tarkoittaa sitä, että yhtymät osuvat aina esimerkiksi tulimerkkeihin (Oinas, Leijona ja Jousimies), maamerkkeihin (Härkä, Neitsyt ja Kauris), ilmamerkkeihin (Kaksonen, Vaaka ja Vesimies) tai vesimerkkeihin (Rapu, Skorpioni ja Kalat). Viimeiset noin 200 vuotta yhtymä on tapahtunut aina maamerkeissä (+siirtymäjaksot, ks. aikamatriisi), viimeisin Härässä keväällä 2000. Maanantain yhtymä Vesimiehessä aloittaa puolestaan uuden 200 vuoden ilmamerkkikauden. Kiinnostavaa on myös, että mikäli haluamme tarkastella sitä, milloin viimeksi Jupiterin ja Saturnuksen yhtymäkavalkadi on ollut ilmamerkeissä, on palattava todella kauas historiaan, itse asiassa 1100-luvulle saakka (ks. alla oleva aikamatriisi). 

Lue myös: Muutosvuosi 2020

Joulunalusterveisin,

Maarit

Hyvää syntymäpäivää, Suomi

Tänään tuli kuluneeksi 103 vuotta, kun Suomi itsenäistyi. Olemme viettäneet hyvin erilaista syntymäpäivää kuin  aiemmin. Koronan aiheuttamat poikkeusolot vaikuttavat kaikkiin yleisötapahtumiin, ja perinteiset Linnan juhlatkin järjestetään aiempaa erilaisin menoin. Vain joulukuun alun harmaa sää tuntui tutulta. Myös itsenäistyminen julistettiin ”harmaan sateisena ja kovatuulisena päivänä”. Ilmatieteen laitoksen arkistojen mukaan: 

Aamulla 6. joulukuuta 1917 lämpötila oli vielä hieman pakkasen puolella ja lunta satoi maan itäisintä osaa lukuun ottamatta kaikkialla. Matalapaineen ja sadealueen liikkuessa itään sää lauhtui päivän mittaan ja muuttui suojakeliksi. Sateet muuttuivat räntä- ja vesisateeksi. Jo iltapäivällä myös Lapissa satoi vettä. Päivä oli siis harmaan tuulinen, sateinen sekä lauha.

Miltä Suomen tilanne näyttää ajan näkökulmasta tänä sateisena, harmaana ja tuulisena päivänä joulukuun alussa 2020?


Suomen astrologinen kartta 

Astrologinen kartta voidaan tehdä mille tahansa ajan hetkelle ja aloitukselle, oli kyseessä sitten ihmisen syntymä, avioliiton alkaminen, yrityksen perustaminen tai vaikkapa valtion itsenäistymishetki. Kysehän on vain ajan kuvasta jollekin tietylle hetkelle, ja kartta on tämän pysäytetyn hetken kaksiulotteinen kuvaus. 


Suomi-analyysin alkupiste on Suomen itsenäistyminen 6.12.1917 iltapäivällä klo 15.03 Helsingissä, jolloin eduskunta hyväksyi itsenäistymisjulistuksen äänin 100 – 88:

27. marraskuuta nimitettiin P. E. Svinhufvudin johtama porvarillinen senaatti, joka antoi Suomen itsenäistymisilmoituksen eduskunnalle 4. joulukuuta. Kaksi päivää myöhemmin eduskunta hyväksyi sen äänestyksessään. Sosialidemokraattien hävinneessä ehdotuksessa puollettiin itsenäisyyden toteuttamista Suomen ja Venäjän kesken tehtävällä sopimuksella. Senaatin yllätykseksi länsimaat asettivat itsenäisyyden tunnustamisen ehdoksi, että tunnustus saataisiin ensin Neuvosto-Venäjältä. Bolshevikkihallitus tunnusti Suomen itsenäisyyden 31.12.1917, minkä jälkeen samoin tekivät useimmat länsimaat. (Yle)

 

Suomen astrologisella kartalla on: 

Nouseva Kaksonen = viestintä, kommunikaatio

Merkurius Kauriissa 7. huone = etenkin asiaviestintä, miksei myös normiviestintä - pääministeri Sanna Marin käytti 29.4. osuvaa ilmaisua ”olemme sääntöuskovaista kansaa”; dialogi, suhteet, ”maltin ja tolkun viestintä”

Aurinko Jousimiehessä = urheilu, kansainvälisyys ja luonto

Venus Vesimiehessä = kansainvälisyys , tiede, innovaatiot

Aurinko laskevan merkin tuntumassa 6. huoneessa neliössä kuu/Mars-yhtymään Neitsyessä = työtä tekevä kansa, asiantuntijatyö, vaatimattomuus, ei numeroa itsestä, työt ja tulokset puhukoot; suhteiden merkitys

Kauris-kuunvaihe = työ, raataminen, realismi; rakenteet, normit ja kontrolli

Suomen astrologinen profiili voi siten tiivistetysti olla: 

Luotettavuudestaan tinkimätön viestintuoja ja -viejä, jonka analyyttiset asiantuntijat, tutkijat ja käytännön työn ammattilaiset rakentavat vähäeleisen ahkerasti ja peräänantamattomasti kansainvälisen verkoston palveluhenkisen neuvottelija-ammattilaisen roolia.  


30-vuotiset kehityskaudet – kokemuksellisen ajan kaaret

Astrologia tutkii ja tarkastelee aikaa. Ennen kaikkea sitä, miltä aika tuntuu ja minkälaisia kokemuksia erilaisissa ajan tilanteissa voi olla ja miten niihin kannattaa suhtautua. Astrologiassa ajan tarkasteluun on useita erilaisia menetelmiä. Osa niistä soveltuu lyhyen ajan tarkasteluun, toiset ovat hyödyllisiä prosessien ja kehitysten elinkaarien analysointiin. Seuraavaksi tarkastelen Suomen historiaa kahden 30-vuotiskauden keinoin: 


Edistetty kuunvaihekaari: 

30-vuotinen edistetty kuunvaihekausi on muotoa A – B – C, jossa perusidea ovat kaksi 15-vuotiskautta: 

A – B = resurssienhankinta, uuden perustan rakentaminen

B = perusta alustavasti valmis 

B – C = resurssien hyödyntäminen ja jakaminen, yhteistyö

Vaikka Suomi ”syntyikin” jo loppuvuonna 1917, Suomen varsinaiset kehityskaudet alkavat vasta Lars Relanderin tultua presidentiksi. 

1925 – 1939 – 1955  =  Suomi syntyi

1955 – 1969 – 1984  = Kekkosen kausi

1984 – 1999 – 2014  = Suomettumisen jälkeinen kausi

2014 – 2029 – 2043  = Uusi Suomi


Edistetyn Auringon 30-vuotiskaari:

Lisäksi limittäin näiden kausien kanssa voidaan tarkastella ns. edistettyä Aurinkoa, joka niin ikään tarjoaa näkökulman pitkiin ajanjaksoihin. Suomen kaudet:

1917 – 1933   edistetty Aurinko Jousimiehessä: kansainväliset neuvottelut

1933 – 1963    edistetty Aurinko Kauriissa: yhteiskunnallisen peruskiven muuraus, vakiinnuttamisen aika

1963 – 1992    edistetty Aurinko Vesimiehessä: innovaatiot ja kansainvälisyys, tasa-arvo ja sisaruus

1992 – 2022    edistetty Aurinko Kaloissa: humanitaarinen hyväntekeväisyys, sadunomainen unelmalandia

2022 – 2053    edistetty Aurinko Oinaassa: yrittäjyys ja uuden luominen, rohkeasti umpihankeen!


Suomi syntyy 1925 – 1939 – 1955 

Ajan näkökulmasta Suomen rooli alkoi hahmottua 1920-luvun puolivälistä alkaen, jolloin Lauri Relander tuli presidentiksi. Relander oli uudenlainen presidentti siinä mielessä, että hän teki valtiovierailuja Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Viroon ja Latviaan. Silloisen mittapuun mukaan vierailuja oli niin tiheään, että kansa alkoi kutsua häntä ”Reissu-Lasseksi”. Perusta kansainvälisten suhteiden luomiselle oli rakenteilla. 

Kansainvälisten suhteiden kriisi oli 30-vuotiskauden puolivaiheessa, kun toinen maailmansota haastoi niin Suomea kuin muutakin maailmaa. Neuvottelutaidot olivat todellisessa stressitestissä viimeistään jatkosodan aikana, kun silloinen presidentti Risto Ryti neuvotteli Saksan kanssa Suomen roolista sodan loppuvaiheessa.  

Limittäin 30-vuotiskauden kanssa P.E. Svinhufvudin presidenttikausi (1931 – 1937) puolestaan starttasi Suomen Kaurisvaiheeseen (1933 – 1963). Jyrkkä ja vahva valtiomies sekä laillisuuden puolustaja oli levottoman ajan vakauttaja, kapinoinnin rauhoittaja. Hän oli kansan suussa ”Ukko-Pekka”, jonka järkähtämättömään lujuuteen voitiin luottaa. 

1925 – 1955 -kausi päättyy Paasikiven-Kekkosen linjaan, jonka avainteemoja on puolueettomuus. Suomen kansainvälinen rooli on alkanut hahmottua ja poliittinen linja alkanut vakiintua.   


Kekkosen kausi 1955 – 1969 – 1984 

Seuraava 30-vuotiskausi keskittyy Urho Kekkoseen, joka valitaan niukasti presidentiksi vuonna 1956. Presidenttiyden alku oli hankala, mutta hänen ulkopoliittinen johtajuutensa avulla hän kykeni kasvattamaan huomattavasti poliittista vaikutusvaltaansa. Kekkonen toimii presidenttinä käytännössä koko tämän kehityskauden, vuosina 1956 – 1982, ja hallitsee suvereenisti Suomen toista 30-vuotiskautta.

U. K. Kekkonen, kansan kesken tuttavallisemmin ”Urkki”, lunastaa paikkansa vahvana presidenttinä vuoden 1961 Noottikriisin hoitajana, ja hänestä kehittyy taitava idänsuhteiden asiantuntija ja osaaja, mikä oli hänen valta-asemansa ydin. Sitä kautta hän sai valtaa myös sisäpoliittisilla kentillä.  

Ajan näkökulmasta Kekkosen roolina oli aluksi vakauttaa ja vakiinnuttaa Suomen rooli itsenäisenä valtiona. Mutta lisäksi hänen tehtäväkseen ajan näkökulmasta tulee myös uudelleenajattelun, innovaatioiden ja kehityksen airueena toimiminen. 1960-luvun puolivälin teknologinen kehityshyppäys ja digitaalinen vallankumous osuvat Suomen kannalta hyvään hetkeen; on aika kansainvälistyä ja kehittyä teknologisesti. 

Suomi kääntyi 1960-luvun puolivälissä reippaasti vasemmalle, kun vuoden 1966 vaaleissa vasemmisto sai enemmistön äänistä, ja eduskuntaankin valittiin kaikkien aikojen suurin vasemmalle suuntautuneiden edustajien enemmistö. Suuri murros oli tapahtunut, ja uusi aika oli koittanut. 1960-luvun loppu yleisestikin merkitsi Vesimies-henkisten teemojen nousua: tasa-arvo, feminismi, ympäristöasiat, toisinajattelu, niin myös Suomessa. 


Suomettumisen jälkeinen kausi 1984 – 1999 – 2014 

Kekkosen kauden jälkeen presidentiksi valittiin Mauno Koivisto, ”Manu”,  vuonna 1982. Suomen uusi kausi alkoi pari vuotta myöhemmin 1984 – 1999 – 2014. Siinä missä presidentit olivat ensimmäisellä kaudella 1925 – 1939 – 1955 poliittisesti oikealta, toisella kaudella keskeltä (Maalaisliitto), niin nyt siirryttiin lähes koko kaudeksi vasemmalle. Koivisto edusti sosiaalidemokraatteja, joiden parista seuraavatkin presidentit valittiin: Martti Ahtisaari 1994 – 2000 ja Tarja Halonen 2000 – 2012. 

Koiviston kautta leimasi yhtäältä Kekkosen kauden ja toisaalta suomettumisen perintö. Wikipedia kirjoittaa: 

Kekkosen ensimmäisellä presidenttikaudella alkanutta poliittista kehitystä Suomessa on myöhemmin kutsuttu suomettumiseksi. Tavallisesti suomettumisella tarkoitetaan sellaista poliittista kehitystä, jossa pieni demokraattinen maa alistuu suuremman, totalitaarisen naapurivaltion tahtoon. Lopullisesti suomettuminen alkuperäisessä merkityksessään päättyi vasta Neuvostoliiton hajoamiseen 1991. 

Innovaatioiden ja kansainvälisyyden kausi jatkui vielä 1990-luvun alkuun, ja tätä siivitti Nokian nousu monialayhtiöstä elektroniikkateollisuuden kärkinimeksi. 1990-alkupuolen laman runtelema Suomi nousi ennen näkemättömään taloudelliseen kasvuun 1990-luvun loppuun mennessä. Ajan näkökulmasta sadunomainen Kalat-kausi alkoi laman keskiössä vuonna 1992 (jatkuu vielä vuoteen 2022). Lisäksi Suomea on viime aikoina kutsuttu onnelaksi: Suomi on onnellisten ihmisten maa


Uusi Suomi 2014 – 2029 – 2043 

Vuonna 2012 presidentiksi valittiin Sauli Niinistö, joka uusi mandaattinsa toiselle kaudelle pari vuotta sitten, vuonna 2018. Puolivallaton leskimies valloitti kansalaiset nöyrällä mutta asiallisen vakuuttavalla tavalla. Hän nousi eduskuntaan vuonna 1987 ja valittiin Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi vuonna 2003. 

Niinistö on aloittanut myös Uuden Suomen 30-vuotiskauden 2014. On siis jo jonkin aikaa ollut jälleen aika ajatella asioita uusiksi, luoda uutta perustaa tulevaisuudelle. Vuoden 2014 jälkeen Suomi onkin kohdannut monenlaisia haasteita. Vuonna 2015 Suomeen saapui pakolaiskriisin seurauksena ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat viimeistään tänä vuonna menneet täysin uusiksi, kun koronapandemia on pakottanut Suomen arvioimaan arkikäytäntöjään uusiksi. Lisäksi hallituksen nuori naisvaltainen enemmistö on herättänyt paljon huomiota ulkomaita myöten. 

1990-luvun alussa alkanut pelastakaa maailma ja universaalin yhteisöllisyyden aika alkaa vaihtua yrittäjyyden ja astu umpihankeen -rohkeusaikaan vuonna 2022. Aika näyttää, merkitseekö tämä tilintekoa lamasta, hyvinvointivaltion kriittistä pohdintaa vai EU:n roolin tiukempaa analysointia vai mitä. Joka tapauksessa yrittäjyys, itsenäisyys, uudet aluevaltaukset, itse tekeminen ja rohkeasti umpihankeen astuminen ovat ajan näkökulmasta niitä avainteemoja, joilla Uuden Suomen perustaa rakennetaan.  

Aika kutsuu tekijäksi. Uuden Suomen aika sattuu myös ison 200-vuotistaitteen alkuun. Ketkä ovat sen rohkeita rakentajia viimeistään 2022 alkaen?

Lue myös: Entä Suomi 2020?

Joko sinulla on lomastressi?

Kuuntelin Kulttuuriykkösen ohjelman lomastressistä: Näin hankit itsellesi lomastressin! – Psykologit kertovat, jossa keskusteltiin koronakevään tuomista lomapaineista ja siitä, miten ihmiset kokevat lomatoiveet, -tarpeet ja -stressin eri tavoin. Miten loma on tarpeeksi hyvä? Kaikille loma ei ole yksi yhtenäinen neljän viikon lomakausi, vaan se voi olla myös pätkissä. Lisäksi koronakevään jälkeen loma on erilainen kuin ennen ja paineet lomasta ovat voineet kasvaa myös tämän erilaisen kevään vuoksi. 


Keskustelussa painotettiin, että ihmisillä on erilaisia lomakokemuksia ja -odotuksia, niitä ei voi yleistää eikä voida sanoa, että esimerkiksi naisilla tai miehillä, nuorilla tai vanhoilla, rikkailla tai niukemman budjetin lomailijoilla olisi joitain tiettyjä toiveita. Lomaodotukset ja -paineet ovat erilaisia. Kun yhdelle on tärkeää tehdä monenlaisia asioita kesällä, käydä lukuisissa paikoissa ja kokea erilaisia asioita, toiselle lomaa on täydellinen pysähtyminen ja rentoutuminen, mitään tekemättömyys. Loma ei silti ole irrallinen saareke, vaan osa elämää.

Jos kuormitus, ylistressi ja suorittaminen jää päälle loman alussa, miten kannattaa toimia? Palautumiselle tulee ottaa aikaa ja sitä voi harjoitella. Kirjan lukeminen, riippumatossa oleilu, urheilu, sauna ja laituri. Mitkä ovat omat keinosi? Miten lomasuorittamisen selättää? Miten syke laskee? Rentoutumista ja palautumista voi harjoitella! Keskustelijat korostivat ”koirakoulua” eli samoin kuin koiria pitää opettaa lepäämään, niin joskus myös ihmistä täytyy ”käskeä lepäämään”. Tietoiset teon tasot ovat tärkeitä esimerkiksi suorittajalle. 

Erilaiset lomat erilaisille ihmisille - ja horoskooppimerkeille

Psykologit korostivat keskustelussa, että me olemme erilaisia ja ihmisten tarpeet eroavat toisistaan – myös lomastressin suhteen. Tästä tuli tietysti mieleeni, että kuitenkin ajan näkökulmasta nimenomaan juuri näitä erilaisia lomatarpeita ja -toiveita voidaan mainiosti lähestyä, analysoida ja tarkastella. Katsotaanpa siis, miltä tilanne näyttää horoskooppitasolla. 

Tällä hetkellä voidaan erottaa kolme erilaista lomatyyppiä: pysähdysloma, täyskäännösloma ja fiilistelyloma. Mihin ryhmään sinä kuulut?

Pysähdysloma rajatusti: Kauriit, Oinaat, Ravut ja Vaa’at

- Älä tee mitään! Tai ehkä paremmin, älä soimaa itseäsi, jos et tee mitään. 

- Valitse tarkoin ja rajatusti tekemiset, joita aiot/haluat tehdä lomasi aikana.

- Pidä myös vaikka someloma tässä samalla ja rajaa sosiaaliset tarpeet siten, etteivät ne tuota sinulle lisää stressiä. 

Haaste: Pysähdysfiilis voi tuntua turhauttavalta. Pidä ”koirakoulu” ja käske itsesi lepäämään!

Vinkki: Jos energiaa riittää, aloita jokin pitkään odottanut siivousprojekti – ja tee se ehkä jopa valmiiksikin. Mutta älä ota liikaa stressiä, jos se jääkin kesken. 


Täyskäännösloma: Härät, Leijonat, Skorpionit ja Vesimiehet

- Yllätä itsesi tekemällä asioita, joita on ilo vielä mummonakin muistella!

- Uskalla tehdä tällä lomalla myös toisin kuin aiemmin: istu vaikka toiselle puolelle aamiaispöytää, jotta näet maiseman uudesta vinkkelistä. 

- Usko muutokseen.

Haaste: Jos rystyset valkoisina haluat säilyttää kaikki vanhat rutiinisi ja tehdä ihan samat asiat kuin aina ennenkin, lomastressille on ovet apposen auki!

Vinkki: Uudistus ja muutos ovat nyt plussaa. 


Fiilistelyloma: Kalat, Kaksoset, Neitsyet ja Jousimiehet

- Kulje siellä, missä milloinkin tuntuu parhaimmalta, mukaudu muutoksiin ja nauti joka hetkestä sen omilla ehdoilla. 

- Unelmoi isosti, ui ja sauno, loikoile riippumatossa sekä samoile metsissä!

- Anna ajatuksillesi aikaa ja tilaa. 

Haaste: Suorittajatyypin painajainen! Uskalla ”lillua lomassa”, luonto on parasta lääkettä. 

Vinkki: Pidä vaikka unelmapäiväkirjaa. Kirjaa sinne villeimmätkin unelmasi ja haaveesi. 


Ja miten itse vietän lomaani? Nautin tänä kesänä mm. polkujuoksusta ja pikkupuuhastelusta. Lisäksi olen jo vuosia rentoutunut pitämällä kesäkahvilaa. Asiakkaiden kanssa on käyty hyvin moninaisia keskusteluja. Koskaan kun ei aamulla tiedä, minkälainen juttutuokio kenenkin kanssa sykeytyy! Niin kiehtovaa. Viimeksi olen keskustellut niin sukututkimuksesta, puutarhanhoidosta kuin kielitieteestäkin. Viime viikolla aiheissa oli viljely, perhoset ja linnut sekä tietysti sää. Mitähän tänään on edessä? 

Nähdään Huvilassa - ja keskustellaan vaikkapa lomasta! 
Terveisin MaaritHoroskoopin historia, osa 4

Sunday Expressin jälkeen vuonna 1930 suureen suosioon ja tilaisuuteen tarttui myös muun muassa People-lehti julkaisemalla palstaa Plan With The Planets. Yhdysvalloissa alkoi 1930-luvun alussa ilmestyä useissa lehdissä erilaisia astrologisia kolumneja ja horoskooppipalstoja. 

Englannissa horoskoopin voittokulku sai todellisen sysäyksen eteenpäin kuitenkin vasta vuonna 1955, kun sotien aikainen epäsäännöllisyys palstojen ilmestymisessä loppui ja horoskooppikäsitteet vakiintuivat arkikieleen.  Joka tapauksessa lumipalloefekti oli jo valmis, ja horoskooppien valtakausi oli alkanut. Loppu onkin sitten historiaa, nykyisin ne löytyvät useista lehdistä. Esimerkiksi Englannissa 1980- ja 1990-luvuilla naistenlehtien ensimmäiseksi freelance-avustajaksi palkattu henkilö oli useimmiten juuri astrologi pitämään horoskooppipalstaa!

Mitä tapahtui, jos horoskooppi unohtui lehdestä?

Jos suosittu horoskooppi syystä tai toisesta puuttui lehdestä, jo 1930-luvulla havaittiin, että niitä lukeva laaja ja innostunut yleisö suorastaan kimpaantui. Näin kävi Daily Express -lehdelle vuonna 1934, kun lehti meni painoon ilman suosittua horoskooppia. Lehti kirjoittikin lukijoilleen julkisen anteeksipyynnön:  

Daily Express ei enää koskaan kyseenalaista lukijoiden kiinnostusta astrologiaan …  Alkaen klo 1.00 yöllä sanomalehteen tulvi suuttuneita puhelin- ja henkilökohtaisia tiedusteluja, joissa vaadittiin tietää mitä horoskoopille oli tapahtunut! Erillinen tiimi delegoitiin käsittelemään näitä kyselyjä. Se vietti useita työpäiviä lukemalla horoskooppia puhelimitse ja lähettämällä horoskooppitekstejä maakunnissa asuville lukijoille … Päivä, jolloin horoskooppi jätettiin pois, muistetaan aina, sillä se aiheutti tavatonta haittaa toimistossa sekä häiritsi tuhansien lehdenlukijoiden rauhaa. 

Horoskoopin vaiheita

Horoskoopit ovat sittemmin käyneet läpi useita vaiheita. 1900-luvun alun innostuksen ja ihastuksen jälkeen horoskoopit ovat kokeneet vahvaa vastarintaa niin skeptikkojen kuin astrologienkin puolelta. Skeptikot ovat kritisoineet astrologiaa pelkkinä horoskooppeina ja astrologit puolestaan ovat olleet nyreissään astrologian marginalisoinnista yleisiksi ja yksinkertaisiksi horoskoopeiksi. 

Astrologian sisällä on esitetty horoskooppien ilmestymisen alusta asti kritiikkiä. Esimerkiksi kuuluisa astrologi Charles Carter kirjoitti vuonna 1938 horoskooppien muuttaneen yleisön suhtautumista astrologiaa kohtaan. Horoskoopit kavensivat käsitystä astrologiasta:

Tiedekin on kokenut suuren muutoksen. Uusi astrotoimittajien rotu on syntynyt ja uusia astrologisia aikakauslehtiä on ilmaantunut, ja sitä nuoruudenaikaista hyvin pientä, mutta innostunutta astrologista maailmaa ei ole enää.    

Horoskoopit ovat silti olleet suosittua lehtien sisältöä ja vaikkeivät edustakaan koko astrologiaa, ne ovat toimineet viihteellisenä ikkunana astrologiaan. Niiden on selitetty toimivan myös kritiikkinä vallitsevalle ”kulutushysterialle” ja tarjoavan mahdollisuuden ajatella, että maailmassa on jotain muutakin kuin kuluttaminen, esimerkiksi itsen kehittäminen. Kärjistäen horoskoopit tarjoavat voimaantumismahdollisuuden niille, joilla ei ole suoraa yhteiskunnallista valtaa. 

Yhtä kaikki, vaikuttaa siltä, että horoskoopit ovat tulleet jäädäkseen. Uusi horoskooppiaaltokin on alkanut joitakin vuosia sitten. 

Horoskooppi vietti aiemminkin pyöreitä vuosia

Kun joitakin vuosia sitten näytti siltä, ettei lehdissä ilmestyneiden horoskooppien taustoista ollut tietoa toimittajillakaan, kirjoitin aiheesta jutut vuonna 2005 Journalistilehteen (horoskooppi täytti 75 vuotta) sekä vuonna 2010 Kalevaan ja Sunnuntaisuomalaiseen (horoskooppi täytti 80 vuotta). 

Huvila Härässä vietämme tänä vuonna horoskoopin ysikymppisiä. Gallerian näyttelyssä on esillä horoskoopin nimikkonäyttely. Leijona-paviljongista löydät Leijonan, Neitsyen, Vaa’an, Skorpionin, Vesimiehen ja Ravun nimikkohuoneet. Horoskooppisalissa puolestaan ovat Oinaan, Härän, Kaksosen, Kalojen, Kauriin ja Jousimiehen omat huoneet. 

Lisäksi näyttelyssä voit tutustua myös Joulukatuun, joka esittelee joulun historiaa astrologian näkökulmasta (Betlehemin tähti ja itämaan tietäjät) sekä Aikagalleriaan, jossa tarkastellaan aikaa astrologisesti. Mukana näyttelyissä on myös tietysti Horoskooppilavatanssit! 

Huvila Härän kesäkahvila ja näyttelyt ovat avoinna ke-su klo 10-17. Tervetuloa!

Horoskooppi 75 vuotta

 Horoskooppi 80 vuotta

 Horoskooppi 80 vuotta

Horoskoopin historia, osa 3

1870-luvun puolivälistä alkanut astrologian renessanssi sai sysäyksen uuteen suuntaan vuonna 1930, jolloin nykyisin tuntemamme, lehdissä ilmestyvän horoskoopin tarina alkoi. Yhdessä yössä astrologi R.H. Naylor loi meidän tuntemamme lehtihoroskoopin ja teki genrestä maailmankuulun. 

Ensimmäinen horoskooppi

Englannin hoviin syntyi uusi jäsen torstaiyönä  21.3.1930. Lehdet olivat innoissaan ja julkaisivatkin kilpaa artikkeleita pikkuprinsessasta. Viikonlopun lehteen tarvittiin uusi näkökulma ja Sunday Express -lehden päätoimittaja keksikin kysyä kuuluisalta astrologilta Cheirolta, josko tämä kirjoittaisi astrologisen profiilin prinsessasta. Cheiro oli kuitenkin estynyt, mutta hänen assistenttinsa, R.H. Naylor tarttui innolla toimeen. Naylorin artikkeli ilmestyi Sunday Express -lehdessä sunnuntaiaamuna 24.8.1930. Artikkeli oli noin A5-kokoinen, jonka keskellä oli pikkuprinsessan ns. kartta (ks. kuva) ja se alkaa seuraavalla tavalla: 


Ohessa on pikkuprinsessan ”horoskooppi”. Taivaankansi on esitetty tarkoituksenmukaisessa muodossa hänen syntymähetkenään, leikattuna auki tarkastelulle kuin kuorittu appelsiini. Kuvion yläpuoli edustaa näkyvää taivasta, kun taas alapuoli kuvaa taivasta jalkojemme alla, horisontin alapuolella. Kuvion eri puolille sirotellut symbolit näyttävät kahdentoista eläinradan merkin ja planeettojen sijainnit ikään kuin astronomisena pikakirjoituksena.

Englantilainen astrologi Kim Farnell kirjoittaa mukaansatempaavasti horoskoopin historian vaiheista. Tämän jutun Sunday Express -lainaukset ovat Farnellin kirjasta Flirting with the Zodiac (2007).


Elokuussa 1930 astrologi Naylor kirjoitti prinsessan profiilissa niin hänen astrologisista piirteistään kuin elämänkulustaankin,  ja osa tekstistä oli jo horoskooppityylissä:  

Jotkin prinsessan peruspiirteet ovat yhteneväisiä kaikille elokuussa syntyneille – siten hän on astrologinen serkku kaikille Sunday Expressin lukijoille, joiden syntymäpäivä sattuu samalle päivälle prinsessan kanssa. Näitä piirteitä ovat lojaalisuus, ylpeys ja viehätysvoima, josta henkilö voi tulla myös riippuvaiseksi mutta vahvalla tahdolla varustettuna.  

Naylorin kirjoittama profiili prinsessa Margaretista ja horoskooppityyliset kuvaukset muutaman aurinkomerkin syksystä 1930 upposivat lukijoihin niin, että he halusivat niitä lisää.  Ja näin myös tapahtui. Artikkelin tuoman suosion saattelemana Nayloria pyydettiin kirjoittamaan seuraavan sunnuntain lehteen otsikolla Oletteko syntynyt syyskuussa? Ja seuraaviin lehtiin otsikolla Mitä tähdet kertovat tälle viikolle? Varsinaiset horoskooppipalstat alkoivat ilmestyä lehdessä muutama vuosi myöhemmin, ja varsin pian monissa lehdissä oli horoskooppipalstoja niin Englannissa kuin Yhdysvalloissakin, mistä se levisi myös muualle mediamaailmaan – kuten meillekin Suomeen.  

Nykyisiä horoskooppeja muistuttavat erityisesti Naylorin sanat: 

Ne Sunday Expressin lukijat, joilla on onni syntyä heinäkuun ensimmäisellä viikolla minä tahansa vuonna aloittavat hyvin suosiollisen ajanjakson. 

Naylorin legendaariset rivit muokkasivat horoskooppigenrestä yhden aikakautemme suosituimman mediatuotteen, joka on eri muodoissaan ollut lehdissä jo kuluneet 90 vuotta.

Huvila Härän horoskooppipuiston näyttelyt avautuvat pe 12.6.  Huvila Härän aukioloajat kesä 2020

Horoskoopin historia, osa 1
Horoskoopin historia, osa 2
Horoskooppi 90 v

Juhlavuoden horoskoopit 

Horoskoopin historia, osa 2

Astrologia on varsin monimuotoinen tapa jäsentää aikaa ja asioita ajassa. Siinä otetaan huomioon planeettojen asemat tiettynä valittuna hetkenä. Horoskooppiastrologia puolestaan keskittyy ainoastaan horoskooppi- eli aurinkomerkkiin, joka ilmaisee auringon aseman tiettynä hetkenä ja jonka voi määrittää vaikka suoraan kalenterista ilman monimutkaisia aikaan ja sijaintiin perustuvia laskutoimituksia. Kyse on vain yksittäisestä astrologisesta tekijästä. Varsinaisen astrologisen analyysin kannalta tulkinta usein rakentuu lukuisista horoskooppimerkkiä tärkeämmistäkin tekijöistä. 

Astrologia nukkui talviuntaan 1700-luvulta 1800-luvun loppupuolelle asti, jolloin sen uusi renessanssi alkoi. Yksinkertaistetun horoskooppiastrologian suosio kasvoi voimakkaasti 1900-luvun alussa. On kuitenkin kiinnostavaa, että juuri tämä genre on syntynyt astrologian kritiikin jalanjälkiin. 


Aiemmin mainittu Cheiro oli kiinnostunut kuuluisan 1900-luvun alun englantilaisen astrologin Alan Leon eli William Frederick Allanin ajatuksista, joita tämä oli esittänyt aurinkomerkkiastrologiaa käsittelevässä teoksessaan Everybody’s Astrology

Perustan Leon ajatuksille loi puolestaan Hiram Erastus Butler jo vuonna 1887 julkaisemalla kirjan Solar Biology, joka oli itse asiassa jopa kritiikki sekä uudistushanke sen aikaiseen astrologiaan. Butler painottikin usein, ettei aurinkobiologia ole astrologiaa lainkaan vaan että se pikemminkin hyödynsi astronomisia näkökulmia ja että sen perusta oli tieteellinen. 

Solar Biology -kirjan esittelysivulla  todetaan: 

Butler jakaa ihmiset 144 kategoriaan, mikä perustuu aurinko- ja kuumerkkien  yhdistelmiin. Myös planeettoja käytetään, mutta niiden väliset kulmat on jätetty huomiotta. Tästä on helppo luoda horoskooppi, koska syntymäkellonaikaa ja -paikkaa ei enää tarvita. Nousevan merkin ja huoneiden hankalat laskutoimitukset ohitetaan, kyse on vain planeettojen asemista. Systeemi on niin yksinkertainen, että käytännössä kuka tahansa voi tehdä sen.

Tämä astrologian yksinkertaistettu idea miellytti 1800 – 1900 -lukujen taitteen ihmisiä, ja samalla myös kaikkien tunteman horoskooppiastrologian perusta oli muurattu. 

Lisäksi, Butler halusi tehdä selkeän pesäeron myös ennustamiseen eikä aurinkobiologiaa voinut hänen mukaansa käyttää tulevaisuuden ennalta tietämiseen. Kuitenkin jo Naylorin horoskoopissa vuonna 1930  oli tulevaisuuden ennakointiin liittyviä rivejä. Vaikka se rakentui Butlerin aurinkobiologian nostattamassa hengessä, siihen oli sekoittunut mukaan perinteistä astrologista näkökulmaa ennustamisesta: 

Prinsessan elämä tulee olemaan täynnä tapahtumia. Hänen seitsemäntenä elinvuonna tapahtuu tärkeitä koko kuningasperhettä koskevia asioita ja nämä tapahtumat vaikuttavat prinsessan omaan kohtaloon. Hän menee äkillisesti naimisiin joskus 24 ja 26 ikävuoden paikkeilla, mutta sitoutuminen ei kestä kauan.

 Innostuneeseen yleisöön ennustamisnäkökulma upposi hyvin. Naylorin palsta sai ennenkokemattoman suuren suosion ja lähti pian leviämään niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Siitä muodostui horoskoopin käsite, joka kiteytyi nykyisin tuntemaksemme lehtihoroskoopiksi lähes sata vuotta sitten.

Horoskoopin historia, osa 1

Horoskooppi 90 v

Juhlavuoden horoskoopit verkkokaupasta

Horoskoopin historia, osa 1

Horoskoopin 90-vuotisjuhlia juhlitaan 24.8.2020. Mediahoroskooppi on siis varsin uusi ja tuore astrologian alue sen tuhansien vuosien päähän ulottuvassa historiassa. 

Tänä päivänä tuntuu erikoiselta, ellei joku tiedä omaa horoskooppimerkkiään. Vaikka nykyisin on lähes itsestään selvää tietää oma ja muutaman läheisenkin horoskooppimerkki, aina asia ei ole ollut näin. 1900-luvun alussa se oli vielä suurelle yleisölle varsin tuntematon asia, mutta ensimmäisen horoskoopin julkaisun jälkeen 1930-luvulla asia levisi kulovalkean tavoin, ja nykyään niitä löytyy lähes kaikista aikakauslehdistä. Mutta mistä kaikki alkoi? Miten meidän kaikkien tuntema viikkolehtihoroskooppi oikein sai alkunsa lähes sata vuotta sitten? 

horoscope kuva


Yleisin vastaus on, että viikkolehtihoroskoopin kehitti lontoolainen astrologi Richard Harold Naylor elokuussa 1930. Kaikki lähti siitä, kun Englannin hoviin oli syntynyt uusi prinsessa, Margaret, torstaina 21.8.1930, minkä jälkeen lehdet julkistivat kilpaa uutista . Sunday Expressenin päätoimittaja etsi ilouutiseen tuoretta näkökulmaa ja pyysi silloista julkkisastrologi Cheiroa tekemään pikkuprinsessasta astrologisen katsauksen tulevaan sunnuntain numeroon. Cheiro oli kuitenkin kiireinen ja siirsi toimeksiannon assistentilleen, R.H. Naylorille, joka tarttuikin innolla tehtävään. Juttu julkaistiin lehden sunnuntainumerossa 24.8.1930, ja se herätti yleisön kiinnostuksen välittömästi. Toimitukseen tulvi kiitoskirjeitä sekä pyyntöjä uusista kolumneista. Naylor pestattiinkin saman tien vakiokirjoittajaksi lehteen, ja jo seuraavalla viikolla ilmestyi juttu otsikolla ”Oletko syntynyt syyskuussa?”. Lokakuussa 1930 päätoimittaja esitteli ylpeänä uutta sarjaa “Mitä tähdet kertovat tällä viikolla?”: 

Sunday Express on saanut niin useita lukijakirjeitä liittyen R.H. Naylorin viime viikkoina lehdessämme julkaistuihin hämmästyttäviin ennustuksiin, että olemme sopineet hänen jatkossa kirjoittavan artikkelin viikoittain yksinoikeudella meille. Tämä artikkeli tulkitsee astrologiset merkit, jotka vaikuttavat kansallisiin ja globaaleihin asioihin kullakin viikolla. Hän antaa varoittavia neuvojan niin sijoittajille, kilpaurheilijoille kuin poliitikoillekin, sekä lisäksi kertoo, mitä sinun tulee huomioida, jos olet syntynyt ko viikolla. 

Horoskooppien alkutaipaleen suosiosta kertoo sekin, että jos Naylor kirjoitti kolumnissaan, että ”maanantaina ei kannata ostaa mitään”, markkinoilla oli hiljaista. 

Myös Naylor itse on julkistanut useissa eri lähteissä, että hän kantaa kunnian horoskooppien keksimisestä, mutta juttu ei ole ihan näin yksinkertainen. Mistä oli syntynyt pohja ja perusta astrologian kiinnostukselle? Astrologia oli kuitenkin ollut laajemmin poissa kuvioista valistuksen jälkeen, ja 1800-luvulla se esiintyi lähinnä almanakoissa ja kansan parissa sekä muutamissa astrologisissa journaaleissa. 

Horoskooppi syntyi itse asiassa astrologian kritiikin jalanjälkiin (ks. Jokanaisen astrologiaa. Opi tekemään horoskooppeja, 2013). Tästä lisää Huvilan blogeissa myöhemmin. 

Horoskooppi 90 vuotta 

Juhlavuoden eHoroskoopit Huvila Härän verkkokaupasta

Huvila Härkä avaa kesäkahvilan kesäkuun alussa - ellei hallitukselta tule toisia ohjeita.

Terv. Maarit

© Huvila Härkä 2020