Jupiter ja Saturnus – Uuden Ajan alku?

Maanantaina, Kuun päivänä, joulukuun 21. päivänä vuonna 2020 tapahtuu kaksi aiheemme kannalta mielenkiintoista asiaa. Sen lisäksi, että illalla klo 21 kaksi isointa planeettaa Jupiter ja Saturnus ovat taivaalla vieretysten yhtymäaspektissa, myös talvipäivänseisaus vuoden pimeimpänä päivänä on taite uuteen aikaan heti puolen päivän jälkeen. Jälkimmäinen aloittaa uuden vuodenajan, talven, ja päivät alkavat pidentyä – vihdoin! Jupiter/Saturnus-yhtymä puolestaan aloittaa sekä uuden 20 vuoden ajanjakson että lisäksi tässä poikkeustapauksessa myös uuden 200 vuoden kauden. Olemme siis isojen asioiden äärellä.
solar-system-2853080_1280
Media on aktiivisesti uutisoinut Jupiterin ja Saturnuksen yhteisestä kohtaamisesta, ja useissa lehdissä onkin kirjoitettu sen poikkeuksellisuudesta astronomisesta näkökulmasta. Joissakin medioissa on lähestytty jopa astrologiaa tekemällä tulkintoja yhtymän yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Jättiläisplaneetat ovat lähimmillään maasta katsottuna moneen sataan vuoteen. On kehotettu katsomaan taivaalle ja muistutettu, että tätä yhtymää tunnettu saksalainen astronomi ja astrologi Johannes Kepler piti yhtenä Betlehemin tähden esikuvana – sopii hyvin joulunalusteemaan. Saman tyyppinen yhtymä tapahtui nimittäin Kaloissa vuonna 7 eaa. Kuriositeettina mainittakoon, että silloinkin mukana kuviossa oli Pluto (vaikkei siitä silloin tiedettykään) oppositiossa JU/SA-yhtymään. Tällä kertaa Pluto on ollut mukana kuviossa kuluneen vuoden ajan sen kolmantena jäsenenä.

Jupiterin ja Saturnuksen läheisin kohtaaminen näkyy taivaanrannassa kirkkaalla ilmalla hienosti myöhään iltapäivällä, mutta se ei suinkaan ole ainut hetki niiden tarkkailuun. Planeettojen lähestymistä toisiaan kohden on voinut seurata jo jonkin aikaa, ja ne ovat verrattain lähekkäin vielä koko tulevan vuoden. Pitkään lähes paikallaan pysytellyt Mars on myös kirkkaasti näkyvissä keskitaivaan tuntumassa, kun Jupiter ja Saturnus painuvat horisonttiin alkuillasta.

Uusi Aika

Jupiter ja Saturnus kohtaavat taivaalla noin joka 20. vuosi (19.859 v). Kahden planeetan yhteistä, synodista kiertokulkua pidetään tärkeänä astrologiassa. Jupiterin ja Saturnuksen yhteinen kierros kuvaa yhteiskunnallisesti mm. taloutta ja kasvun syklejä. Henkilökohtaisella kartalla voidaan puhua tavoitteista, kasvuprosesseista sekä turvallisuuden ja pysyvyyden rakentamisen elinkaarista.

Lisää henkilökohtaisista sykleistä: Elämänkaariastrologiaa - Opi tulkitsemaan transiitteja.
ek astrologiaa
Mikä tekee JU/SA-syklistä erityisen mielenkiintoisen on se, että yhtymä eli uuden kierroksen alku tapahtuu noin 200 vuoden ajan aina yhdessä ja samassa elementissä. Se tarkoittaa sitä, että yhtymät osuvat aina esimerkiksi tulimerkkeihin (Oinas, Leijona ja Jousimies), maamerkkeihin (Härkä, Neitsyt ja Kauris), ilmamerkkeihin (Kaksonen, Vaaka ja Vesimies) tai vesimerkkeihin (Rapu, Skorpioni ja Kalat). Viimeiset noin 200 vuotta yhtymä on tapahtunut aina maamerkeissä (+siirtymäjaksot, ks. aikamatriisi), viimeisin Härässä keväällä 2000. Maanantain yhtymä Vesimiehessä aloittaa puolestaan uuden 200 vuoden ilmamerkkikauden. Kiinnostavaa on myös, että mikäli haluamme tarkastella sitä, milloin viimeksi Jupiterin ja Saturnuksen yhtymäkavalkadi on ollut ilmamerkeissä, on palattava todella kauas historiaan, itse asiassa 1100-luvulle saakka (ks. alla aikamatriisi).

aikajana 2

Lue myös: Muutosvuosi 2020

Joulunalusterveisin,

Maarit