Laihduttajan aika

Mitä tekemistä ajalla on laihduttamisen kanssa? Milloin on hyvä hetki laihduttaa? Ajan funktio tulee yleensä mukaan niissä tilanteissa, kun puhutaan laihduttamisesta ja iästä. Esimerkiksi Ilta-Sanomat kirjoittaa: Keho ei toimi keski-iän kynnyksellä samoin kuin parikymppisenä ja Apu kysyy: Kannattaako ikäihmisen laihduttaa? Mutta harvemmin löytyy otsikoita siitä, miten missäkin ajan tilanteessa kannattaa laihduttaa. Milloin on siis laihduttajan aika?

laihdutus

Laihduttamisesta silti puhutaan paljon. Lehdet pursuavat juttuja tyyliin "Tee nämä 5 asiaa, niin laihdut varmasti", "Tällä dieetillä saat tuloksia" ja "Näin laihdut nopeasti – tuloksia jo kahdessa viikossa".

Niin julkkikset kuin taviksetkin kertovat laihduttamiseen liittyvistä onnistumisistaan, tunteistaan ja kokemuksistaan. Esimerkiksi Supernanny Pia Penttala kertoo laihdutusleikkauksen jälkeen, että hän alkaa vasta pikkuhiljaa ymmärtää, kuinka paljon on pienentynyt. Virpi Hämeen-Anttilan puolestaan sanoo parantuneensa vuosien syömishäiriöistä, ylipainosta ja masennuksesta vasta, kun hän lopetti laihduttamisen ja alkoi tavoitella hyvää oloa. On monta tietä laihtumiseen.

Kolme laihduttamisen aika-asennetta

Seuraavaksi puhumme ajanhetken merkityksestä suhteessa laihtumiseen sekä kolmesta laihduttamisen aika-asenteesta, laihduttamisen transiitista eli aikasiirtymästä: Saturnuksesta, Plutosta ja PLS-taitteesta.

Saturnus-vaihe
Saturnuksessa kyse on rajauksista kaventamisesta, supistamisesta, vähentämisestä ja itsekurista, joten Saturnus-periodi soveltuu mitä mainioimmin tehokkaan laihduttamisen ajankohdaksi. Saturnuksen transiitti ei myöskään mene ohitse ihan hetkessä ja voi kestää jopa vuoden ajan, joten vähän kerrallaan on paljon pitkän ajan kuluessa. Kärsivällisyys, tavoitteellisuus ja rutiinit ovat Saturnukseen liitettyjä aika-asenteita, joista on paljon hyötyä laihtumisen kannalta. Kun uudet elämäntavat muodostuvat rutiiniksi, painonhallinta helpottuu.

Vuoden 2021 Saturnus-asenteella laihduttajia
- tammi-helmikuun vaihteessa syntyneet Vesimiehet
- huhti-toukokuun vaihteessa syntyneet Härät
- heinä-elokuun vaihteessa syntyneet Leijonat
- loka-marraskuun vaihteessa syntyneet Skorpionit

Pluto-vaihe
Pluto-tematiikassa kyse on kehon täysremontista ja minän kompostoinnista, joten mikäli haluat laihduttaa tällä aika-asenteella, kannattaa tehdä tavallista isompi elämänmuutos. Nyt ei välttämättä riitä pelkkä kasvisten lisääminen ruokavalioon, vaan kannattaa ottaa yhteyttä ravintoneuvojaan sekä personal traineriin ja tehdä kunnon ohjelma elämänmuutoksen toteuttamiseksi.

Voi myös olla, että kiinnostut extreme-liikuntalajeista ja saat suunnatonta tyydytystä tiukoista rasvanpolttotreeneistä, haluat vetää itsesi äärirajoille ja testata kehon rajojasi ns. tappiin asti. Uusi elämä ja uusi minä syntyvät perustavanlaatuisen nahanluonnin kautta. Voikin olla, että peilistä katsoo hyvin erilainen ihminen kuin ennen ja että tällaisen periodin aikana remontissa on muutakin kuin kehonkuva. Pluto-kausi voi laukaista esiin myös laajemman uudistusprosessin elämässä.

Vuoden 2021 Pluto-asenteella laihduttajia
- tammikuun puolivälissä syntyneet Kauriit
- huhtikuun puolivälissä syntyneet Oinaat
- heinäkuun puolivälissä syntyneet Ravut
- lokakuun puolivälissä syntyneet Vaa’at

Planeetat eivät laihduta

Planeetat tai niiden transiitit eivät tietenkään sinänsä laihduta, ja niiden aikana voi totta kai myös repsahtaa. Esimerkiksi Saturnuksen haasteet ovat turhautumisissa, ts. voi jättää leikin kesken, mikäli kokee ettei laihdutus tuokaan tuloksia riittävän nopeasti. Saturnus-ajanjakson valtit pitkämielisyys ja kärsivällisyys eivät aina välttämättä tunnu riittävän houkuttelevilta. Pluto taas edellyttää omien pelkojen kohtaamista. Kukapa sellaisesta tykkää? Kehoon voi liittyä monia syvälle haudattuja tuntemuksia, eikä psykologisten luurankojen esiintulo välttämättä tunnukaan kovin puoleensavetävältä. Muutos vaatii kuitenkin joskus varsin suuriakin luopumisia, ja luovuttaminen voi olla vanhoista elintavoista luopumista helpompaa ja houkuttelevampaa.

Toki myös muiden planeettatransiittien aikana on mahdollista laihduttaa. Esimerkiksi koska Uranuksen transiitin aikana yllättävä elintapojen muutos ja täyskäännös ovat ajankohtaisia, juuri se hetki voi olla lähtölaukaus laihduttamiselle. Tänä keväänä Uranuksen täyskäännösasenne tarjoaakin lisäpotkua laihduttamiseen Saturnus-vaiheen laihduttajille kuten tammi-helmikuun vaihteessa syntyneille Vesimiehille, huhti-toukokuun vaihteessa syntyneille Härille, heinä-elokuun vaihteessa syntyneille Leijonille ja loka-marraskuun vaihteessa syntyneille Skorpioneille.

Henkilökohtainen Uuden Elämän alku

Planeettatransiittien lisäksi laihduttamisen aikaa voidaan tarkastella ns. edistetyllä kuunvaihekierroksella. Kutsun itse sitä PLS-kaudeksi (Personal Life Span, henkilökohtainen elämänkaari). Tämä 30-vuotinen PLS-kierros lasketaan kunkin omasta kartasta. Ts. se on todellakin henkilökohtainen, eikä se ole sidoksissa ikään vaan omaan syntymäpäivämäärään. Uusi kierros voi siis alkaa niin 17-, 28- kuin 40-vuotiaanakin, ja saman ikäisillä kierros onkin yleensä aivan eri aikaan.

Uusi edistetty kuu aloittaa Uuden Elämän. Kyse on uuden kierroksen alkamisesta, Uuden Elämän alusta. Kun tämä tapahtuu nelikymppisenä, on selvää, että taustalla on jo vuosikymmeniä elettyä elämää eikä kuunvaihekierros tarkoitakaan sitä, että ne vuodet olisivat pois pyyhityt. Kyse on uudesta aika-asenteesta, on aika suhtautua elämään kuin se alkaisi uudelta pohjalta, uusin ideoin ja asentein. Tähän uuteen alkuun sopivat myös uudet elämäntavat liikunnasta ruokavalioon. Kun on aika suhtautua elämään uudella nuoruuden innolla iästä riippumatta, myös asenne omaan kehoon voi muuttua. Laihduttaminen voi tapahtua jopa ilman poppakonsteja ihan vain uuden elämänasenteen myötä. PLS-kauden alku onkin yksi parhaista laihduttajan ajankohdista!

Loppukevennyksenä: Tee Huvila Härän kesään valmistautumistesti Kissanpäiviä

Terv. Maarit