Kuusikymppisyys


”Yliyön ihme, äkillinen ja akuutti vanheneminen”. Näin alkaa toimittaja Riikka Rahin 8-osainen keskustelusarja kuusikymppisyydestä. Rahi havahtuu äkillisesti siihen, että vanheneminen iskee yhdessä yössä, vähän samoin kuin murrosikä. Mitä siis kuusikymppisyys oikein tarkoittaa?

Naisia vanhuuden partaalla -sarjassa kysytään, miksei minulle kerrottu, mitä kuusikymppisyys on, ja tarkastellaan ikääntymiseen liittyviä kokemuksia ja tuntemuksia niin vapautumisen kuin fyysisen rapistumisenkin kautta.

ika3

Miltä vanheneminen tuntuu?

Jokaisella kuusikymppisellä on kyllä kokemus lapsuudesta, nuoruudesta, keski-iästä ja viisikymppisyydestäkin. Näihin elämänvaiheisiin voi jotenkin ottaa omien muistojensa läpi kantaa, vaikka esimerkiksi nykynuoret elävätkin erilaisessa maailmassa kuin itse. Murrosiän muutokset ovat jalostuneet selkärankakokemuksiksi, kolmenkympin taitekin tuli käytyä ja samoin keski-iän siirtymän tuntemukset ovat jo patinoituneet, mutta kenelläkään ei ole omakohtaista kokemusta vanhuudesta. Ei ikään kuin ole vanhuuden jälkeistä elämää. Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan loistava oivallus.

Kukaan ei kokemuksellisesti tiedä, miltä vanheneminen tuntuu, vaikka se on arjessa ja sukupolvien ketjussa kaiken aikaa läsnä. Olemme kyllä nähneet vanhoja ihmisiä, olemme heidän kanssaan vuorovaikutuksessa ja vanhenevat ihmiset ovat mukana elämässämme, mutta emme voi todella tietää, miten vanhaksi tullaan tai miltä se omassa kehossa oikeasti tuntuu. Mitä tarkoittaa, kun lihasvoima hupenee ja tahti hidastuu tai miksi ikääntyvän naisen vapaus on epäilyttävää? Vasta kuusikymppisenä senkin tajuaa.

Kehon muutokset

Fysiologisesti ennen kuuttakymppiä tapahtuu paljon. Naisilla vaihdevuodet tuovat uutta sävyä elämään. Lisäksi reaktioaika on hidastunut, vartalon lyheneminen on alkanut jo nelikymppisenä ja kiihtyy kuusikymppisenä niin, että pituutta voi lähteä jopa 2 cm kymmenessä vuodessa. Tasapainosta on viime aikoina puhuttu paljon. Jopa nuorilla on tasapainohaasteita vähäisen liikkumisen seurauksena. Tasapaino yhdessä lihasvoiman kanssa alkaa heikentyä yhä nopeammin noin 60 ikävuodesta alkaen, luuston kalkkikadosta puhumattakaan. Nykyinen istumakulttuuri ei tue fyysisen rappeutumisen hidastamista, joten viimeistään tässä vaiheessa kannattaa siirtyä sohvan sijaan kuntosalille ja lenkkipoluille.

Saturnuksen toinen paluu: 60 on uusi 30

Naisia vanhuuden partaalla -sarjassa ehdotetaan, että kuusikymppisenä loppuu nuoruuden vanhuus ja alkaa vanhuuden nuoruus. Se on hyvin sanottu. Astrologisesti 60 on uusi 30, kuusikymppisyys edustaa uutta aikuistumisen alkua. Saturnuksen kierros kartan ympäri kestää juuri 29,46 vuotta. Ensimmäinen Saturnuksen paluu on kolmenkymppisenä ja toinen 58,92-vuotiaana eli kuusissakymmenissä. Mutta tuntumaa kuudenkympin taitteeseen alkaa saada jo viidenkympin puolivälissä.

Kolmekymmentä vuotta on pitkä aika. Esimerkiksi Suomessa tällä hetkellä sukupolven pituus on Tilastokeskuksen mukaan juuri se 30 vuotta. Omassa elämässä tätä kolmenkymmenen vuoden periodia voi tarkastella sekä elämänkaarellisesti että henkilökohtaisesti. 30 vuotta on yksi eletty sukupolvielämä.

Siinä missä elämänkaarellisesti kuusikymppisyys aloittaa kolmikymppisyyden tavoin uuden sukupolvikauden, toinen 30-vuotinen kierros puolestaan tarjoaa henkilökohtaisen näkökulman ikätaitteeseen. Personal Life Span eli PLS-kaari kertoo, oletko oman elämäsi teini-, aikuisuus- vai mummovaiheessa.

Kuudenkympin kynnyksellä

Lähivuosina 60 vuotta täyttävät ovat syntyneet 1960-luvun alkupuolella. Otetaan lähempään tarkasteluun sama ryhmä, joka oli mukana Laihduttajan aika -blogissa ja valitaan heistä lisäksi kuudenkympin kynnyksellä olevat eli ne, jotka ovat syntyneet vuosina 1962 - 1963:
- tammi-helmikuun vaihteessa 1962 - 1963 syntyneet Vesimiehet
- huhti-toukokuun vaihteessa 1962 - 1963 syntyneet Härät
- heinä-elokuun vaihteessa 1962 - 1963 syntyneet Leijonat
- loka-marraskuun vaihteessa 1962 – 1963 syntyneet Skorpionit

Vuosina 1962 – 1963 syntyneitä em. merkkien edustajia ovat mm. Sari Havas (Vesimies), Liisa Akimof (Vesimies), Risto Dufva (Härkä ), Jukka Lewis (Härkä ), Satu Silvo (Leijona), Jyrki Lehtola (Skorpioni), Antti Rinne (Skorpioni) ja Tiina Jylhä (Skorpioni).

Miksi juuri tämä ryhmä? Tällä ryhmällä on syntymäkartalla Saturnuksen kova kulma Auringon kanssa: yhtymä Vesimiehillä, oppositio Leijonilla ja neliöt Härillä ja Skorpioneilla. Lisäksi Saturnuksen ja Uranuksen tämänhetkinen yhteinen transiittikuvio osuu juuri näihin tekijöihin. Siten kuusikymppisyys voi merkitä tavallista laajempaa elämänmuutosta.

PLS – Personal Life Span

30-vuotinen PLS-kausi lasketaan edistettynä kuunvaihekiertona henkilökohtaisesta kartasta. Esimerkkihenkilöt Vesimies, Härkä, Leijona ja Skorpioni ovat syntyneet vuosina 1962 ja 1963. Vuosina 2021 – 2022 he ovat kuudenkympin kynnyksellä eli 58 – 60 -vuotiaita. Mutta samalla he ovat oman PLS-kautensa eri vaiheissa.

30-vuotinen PLS-kausi voidaan jakaa viiteen vaiheeseen:
1. vaihe tapahtuu 0 – 6 vuotta aloituksesta: uuden elämän alku. Aika-asenne: lapsuus.
2. vaihe tapahtuu 7 – 14 vuotta aloituksesta: uuden elämän alun viimeistelyvaihe. Aika-asenne: nuoruus, teini-ikä.
3. vaihe on puolitustaite 15 vuotta aloituksesta: valmiiksi saattaminen, aikuisuus alkaa.
4. vaihe tapahtuu 16 – 22 vuotta aloituksesta: nuori aikuisuus. Aika-asenne: ruuhkavuodet.
5. vaihe tapahtuu 23 – 30 vuotta aloituksesta: kypsä aikuisuus. Aika-asenne: mummovaihe.

Tämän jälkeen kierros alkaa jälleen alusta.

PLStaulukko

Esimerkkihenkilöistä neljä eli Leijona 1962, Skorpioni 1962, Vesimies 1963 ja Härkä 1963 ovat uuden elämän alkuvuosissa, Leijona ja Skorpioni aivan alussa ja Vesimies ja Härkä jo vähän pidemmälle ehtineinä, uuden elämän teini-iän kynnyksellä. Puolitusvaiheen kynnyksellä ovat Leijona 1963 ja Skorpioni 1963. Ruuhkavuodet ovat ohittaneet Vesimies 1962 ja Härkä 1962, jotka ovat jo oman 30-vuotisen kautensa loppuvuosissa ennen uuden kierroksen alkua.

Elämänkaarellinen kuusikymppisyys osuu samanikäisille esimerkkihenkilöille siis heidän oman elämänkaarensa eri vaiheissa. Siinä missä yksi on jo aloittanut tai aloittamassa uutta elämänvaihetta, toiset ovat jo oman tämänhetkisen kautensa loppuvaiheissa. Täten uuden kierroksen aloittaneille kuusikymppisyys voi todellakin tuntua siltä, että nuoruuden vanhuus loppuu ja alkaa vanhuuden nuoruus, uusi teini-ikä. Kuntosali kutsuu, energiaa riittää ja elämässä puhaltavat uudet tuulet. Elämässä on menossa isompikin uudistusvaihe, ja tulevaisuus näyttää uuden nuoruuden valossa houkuttelevalta ja inspiroivalta. Toisaalta taas ne esimerkkihenkilöt, joiden kierros on päättymässä, voivat puolestaan kokea olevansa hyvinkin raihnaisia, väsyneitä ja valmiita viettämään eläkepäiviä. Aika ja elämänkaaren taite koetaan eri tavoin, vaikka kyse on iällisesti samasta ikävaiheesta.

Aineistoa

Elämäkerrat, syntymäpäivähaastattelut ja aikakauslehtien henkilöhaastattelut ovat tämän tyyppiseen ajan ja elämänkaaren tarkasteluun erinomaisen kiehtovia. Elämäkerroissa kerrotaan seikkaperäisesti elämän taite-, solmu- ja kynnyskohdista sekä kuvataan ne henkilön omakohtaisina kokemuksina. Lukemalla niitä kartta kädessä, saa uutta syvyysvaikutelmaa elämänkaarellisiin taitekohtiin, jota kuusikymppisyyskin edustaa. Ja pääsee hitusen enemmän selville, mitä se akuutti ja äkillinen vanheneminen oikein tarkoittaakaan.

Kuusikymppinen, missä vaiheessa sinä olet? Varaa aika analyysiin, keskustellaan lisää (klikkaa analyysimenuun).

Terv. Maarit