Kevät tulee!


Kevätpäiväntasaus on tänä vuonna lauantaina 20.3.2021. Kesää kohti siis mennään, ja vauhdilla. Kevätpäiväntasauksen käsite tulee latinasta aequinoctium (engl. Equinox) ja tarkoittaa sitä, että päivä ja yö (noctis) ovat yhtä pitkät (aequus) eli täsmälleen 12 tuntia. Tapahtuu siis päiväntasaus. Tämän jälkeen päivät alkavat olla yötä pidempiä. Mutta Somerolla päivän pituus 12 tuntia tuli täyteen jo torstaina! Oliko meillä siis varaslähtö kevääseen?

palapeliblogi
Tee myös kevätpäiväntasauspalapeli (klikkaa)

Yksi syy sille, ettei kevätpäiväntasauksena kaikkialla maailmassa päivä ja yö olekaan täsmälleen 12 tuntia on siinä, miten auringonnousu ja -lasku määritellään. Auringonnousu voi nimittäin kestää useita minuutteja, mutta laskennallisesti käytetään auringon keskipisteen sijasta sen yläreunaa. Lisäksi maapallon ilmakehä taittaa auringonvaloa, joten Aurinko näkyy ennen kuin se varsinaisesti nousee. Samoin käy auringonlaskun aikaan. Aurinko näkyy vielä useita minuutteja sen jälkeen, kun se on painunut horisontin alle.

Astrologisesti kevätpäiväntasauksena Aurinko siirtyy Oinaan merkkiin (erotuksena tähdistöstä, re prekessio). Tasauksina ekliptika eli auringon näennäinen rata taivaanpallolla leikkaa päiväntasaajan eli ekvaattorin tason. Tämä tapahtuu kahdesti vuodessa: nyt maaliskuun lopussa, kun Aurinko siirtyy Oinaaseen (kevätpäiväntasaus) ja toisen kerran syyskuussa, kun Aurinko siirtyy Vaa’an merkkiin (syyspäiväntasaus). Oinaspiste on astrologisesti Eläinradan nollapiste, josta uusi kierros jälleen alkaa ja josta Oinaiden syntymäpäiväkausi alkaa. Lauantaina tämä tapahtuu puolen päivän aikaan. Onnea kaikille Oinaille.

Aurinkoa kevääseesi!

Terv. Maarit


kevatpaivantasaus2