Horoskoopin uusi vuosi 2022


Taas on se hetki vuodesta, jolloin katseet kohdennetaan tulevaisuuteen, suunnitellaan uutta ja annetaan uudenvuodenlupauksia sekä asetetaan tavoitteita. Vuodenvaihde ja tammikuu ovat olleet perinteisesti myös aikaa, jolloin julkaistaan vuosihoroskooppeja. Niin tietysti mekin:

horoskoopinuusivuosi2

Huvila Härän vuosihoroskooppi 2022 joka merkille (saatavissa Huvila Härän nettikaupasta).

Horoskooppien vuosisata

Horoskoopeilla on jo varsin pitkä historia. Astrologian ”uusi aika” alkaa 1800-luvun lopusta, kun Hiram E. Butler (1841 – 1916) julkaisi käänteentekevän teoksensa Solar Biology (1887). Butlerin radikaalin pelkistetyt oivallukset astrologiasta innoittivat mm. brittiastrologi Alan Leoa (1860 – 1917) popularisoimaan astrologiaa nykyään jo tutuiksi tulleiksi horoskoopeiksi. Varsinaiset mediahoroskoopit täyttävät elokuussa 92 vuotta (lue lisää lehdissä ja mediassa ilmestyvän horoskoopin historiasta).

Tällä hetkellä valtamediassa ahkerasti viitattu 1960-luvun taitekohta oli myös horoskooppien ja astrologian kannalta käänne uudenlaiseen nosteeseen. Aihe kiinnosti ja sai suosion silloisen nuorison joukossa, kirjoja kirjoitettiin, yhteisöjä perustettiin ja kursseja pidettiin, 1800-luvun lopun Age of Aquarius -idea keksittiin uudelleen ja hippisukupolvi innostui mm. Linda Goodmanin vuonna 1968 julkaisemasta Sun Signs -teoksesta, joka on edelleen astrologisen kirjagenren bestsellereitä.

Horoskooppien uusi aalto

Horoskooppien ja astrologian uusi aalto on menossa parhaillaan. Vuonna 2016 Co-Starin perustaja Banu Guler sai ystävänsä vauvajuhlissa idean sosiaalisen median astrologiasovelluksesta, joka nosti horoskoopit ja kaiken sen ympärillä aivan uudelle tasolle. Co-Star-ohjelma kertoo horoskooppimerkin lisäksi muistakin astrologisista tekijöistä (joista suuri yleisö oli aiemmin varsin tietämätön kuten mm. nouseva merkki ja kuumerkki) sekä tarjoaa mahdollisuuden vertailla ystävien horoskooppeja omaan. Tämä kolahti z- ja y-sukupolviin täysillä. Aiemmin vain astrologien omaan käyttöön suunnitellut karttaohjelmat ovat viime vuosina siirtyneet somesukupolven jakamiskulttuurin keskiöön. Astrologisia kartanlaskentaohjelmia on kyllä ollut tietokonebuumin alkuvaiheessa jo 1970-luvulta alkaen ja laajemmin 1980-luvulta lähtien. Itsekin muistan, kuinka Radix-ohjelma mullisti alaa Suomessa ja nopeutti huomattavasti karttojen laatimista 1990-luvulla. Siihen asti kartat oli laskettu erinäisin laskutoimituksin ja piirretty käsin. Kehittymässä olevat ohjelmistot tarjosivat oikopolun tulkintoihin, enää ei välttämättä edes tarvinnut tietää, mitä itse kartta tarkoittaa. Kartta syntyi enteriä painamalla, nyt se päivittyy jatkuvana virtana somessa.

Banu Guler keräsi Co-Star-sovellukselleen mittavan rahoituksen jo vuonna 2017 ja trendi oli valmis, muut seurasivat perässä: The Pattern, Astrology Zone (avaus jo 2016), Time Passages, Sanctuary, The Nomad. Viime vuonna Guler sai uuden 15 miljoonan dollarin sijoituksen Co-Star-ohjelmalleen, jonka hän sanoo tarjoavan ”jopa paljon enemmän kuin että istuisi sohvalla parhaiden ystävien kanssa ja puhuisi itsestään muiden tuomitsematta”. Erilaisia astrologisia sosiaalisen median sovelluksia on sittemmin tullut useita niin, että monet lehdet ovat kirjoittaneet niistä sekä ylistäviä että kriittisen arvosteleviakin artikkeleita, ja trendi jatkuu yhä. Suomessakin aihe on ollut kiinnostuksen kohteena jo muutaman vuoden ajan ja näyttää kasvattavan edelleen suosiotaan (lue lisää ja täältä ).

Hyvää uutta vuotta!

terv. Maarit