Elämänkaari

Kuusikymppisyys


”Yliyön ihme, äkillinen ja akuutti vanheneminen”. Näin alkaa toimittaja Riikka Rahin 8-osainen keskustelusarja kuusikymppisyydestä. Rahi havahtuu äkillisesti siihen, että vanheneminen iskee yhdessä yössä, vähän samoin kuin murrosikä. Mitä siis kuusikymppisyys oikein tarkoittaa?
Lue lisää…

Mistä aikuisuus alkaa

Joillekin elämänvalinnat ovat jo parikymppisenä päivänselviä, mutta näin ei ole suinkaan kaikilla. Aikuiseksi tulo on ajan näkökulmasta prosessi, jonka ensiaskelia otetaan parikymppisenä, mutta itse aikuisuus alkaa vasta 29-vuotiaana. Minkälaisen aikuisuuden sinä valitsit?


Lue lisää…

Nelikymppisen voimavuodet

Tänä keväänä korona on laittanut arkeen paljon ulkoisia muutospaineita, mutta neljänkympin taitteessa (37 – 44 v) käydään läpi elämän suurimpia muutosprosesseja muutenkin. Lapset ovat usein siinä elämänvaiheessa jo kasvaneet isoiksi, koti, auto ja kesämökki on hankittu, maailmaakin on ehditty jo nähdä ja elämä kulkee yleisesti ottaen suurin piirtein raiteillaan. Mitä siis seuraavaksi? On aika päättää, mitä haluat loppuelämälläsi tehdä.
Lue lisää…

Milloin ihminen on vanha?

Helmikuun alussa Helsingin Sanomien Usko siskoa -palstalla kysyttiin: Milloin saan yhteiskunnan nimissä tulla vanhaksi? Keskustelu jatkui HS:n mielipidepalstalla, kun Helena Kaartinen kommentoi edellä mainittua ja kysyi, milloin saa hellittää ja milloin saa hyvällä omallatunnolla vain olla.

Kun pohdin asiaa omasta nuoruudestani käsin, muistan hyvin selvästi, että jo 40-vuotias oli todella ikäloppu, vaikka nykynäkemyksen mukaan 40 on uusi 20 eikä siis vanha ollenkaan. Viisikymppiset olivatkin jo lähestulkoon ikämääritysten ulkopuolella! Kuka siis on vanha ja milloin?

Lue lisää…