12 askelta itsetuntemukseen 2021

Siinä missä vuosi 2020 vei meitä rankkoihin ja vaativiinkin muutoksiin, rajoitteisiin ja pakotteisiin, vuonna 2021 ilmassa on erilaista tunnelmaa: on aika testata omia rajoja, vapautua vääristä rajoitteista ja uskallettava astua omien mukavuusalueiden ulkopuolelle. Mutta mistä kannattaa aloittaa? Ja miten orastavat irtiotot ja uudistukset kannattaa tehdä rakentavasti?
itsetuntemus 2021Vuoden 2021 kolme isoa tekijää ovat:• Jupiter = laajennus, lisää, menestys, optimismi• Saturnus = rajoitteet, keskittyminen, jäsennys, järjestys, itsekuri • Uranus = uudistus, irtiotot, yllätykset, täyskäännökset, päinvastoin tekeminenJupiter ja Saturnus siirtyivät yhdessä Vesimieheen joulukuun 2020 lopussa ja etenkin Saturnus on koko vuoden 2021 neliössä Uranukseen Härässä. Kyse on siis hyvin erilaisten, jopa päinvastaisten tekijöiden yhdistelmästä, jotka asettuvat henkilökohtaisella kartallasi eri elämänalueille. nousevat merkit 2021
Minne siis sinun kannattaa kääntää katseesi vuonna 2021? Lue nousevien merkkien vuosihoroskooppi (merkkihuoneet).
Nouseva merkki Oinas

- Saturnus ja Jupiter yhdennessätoista huoneessa, Uranus toisessa huoneessa.

Siinä missä kymmenen viime vuoden aikana uudistusten muutostuulet ovat pyörittäneet elämääsi, parin viime vuoden aikana on ollut aikasi luoda näistä uudistuksista jotain merkityksellistä, pistää ne pakettiin ja tehdä niillä jotain, mistä voit olla ylpeä. Anna siis itsellesi aplodit kaikesta, missä olet mielestäsi onnistunut, oli kyse sitten pienestä tai isosta asiasta, työstä tai yksityiselämästäsi sekä vakiinnuta vuonna 2021 asemasi. Mikäli et ole tyytyväinen siihen, mitä saavutit vuosina 2018 – 2020, ravistele ajatuksiasi itsestäsi ja saavutuksistasi. Esimerkiksi jos mittaat onnistumistasi vain rahalla, ja omanarvontuntosi on perustunut vain ja ainoastaan taloudelliseen menestykseen, voi olla, ettet havaitse muita itsetuntoosi vaikuttavia seikkoja. Muuta vuonna 2021 tarkastelukulmaasi, niin voit paremmin hahmottaa saavutuksesi.

Nouseva merkki Härkä

- Saturnus ja Jupiter kymmenennessä huoneessa, Uranus ensimmäisessä huoneessa.

Tee tulevasta parivuotisesta nykyisen elämäsi huipentuma. Lähde ensin aikamatkalle omaan historiaasi ja nosta esiin muutama etappi tausta-ajatukseksi. Käännä katseesi aluksi 1990-luvun loppuun, ja listaa ihan paperille, minkälaiset psykologiset pyörremyrskyt laittoivat elämäsi silloin aivan uuteen uskoon. Minkälaisten yllätysten, odottamattomien tilanteiden ja äkkikäännösten myötä elämäsi sai aivan uudenlaisen suunnan, jolla ehkä edelleen olet? Entä, minkälaisia muutoksia teit kodissasi ja perhe-elämässä vuosina 2005 – 2007? Ja vielä, minkälaisia valintoja ja rajauksia teit ihmissuhteissasi 2012 – 2015? Etapit ovat psykologisia taitteita matkallasi tähän hetkeen. Mikä sinusta on siis tullut? Minkälaisen aseman olet saavuttanut? Nyt on aika jälleen yllättää 1990-luvun lopun tavoin, mutta siinä missä reilu parikymmentä vuotta sitten kyse oli aloituksista, nyt on yhteenvedon aika. Ota asemasi ja näytä mikä olet naisiasi.

Nouseva merkki Kaksonen

- Saturnus ja Jupiter yhdeksännessä huoneessa, Uranus kahdennessatoista huoneessa.

Olet jo noin parinkymmenen vuoden ajan rakentanut nykyistä elämääsi. ”Elämä” on tässä yhteydessä noin 30 vuoden jakso eikä periodi liity ikääsi vaan omaan henkilökohtaiseen kierrokseesi. Nyt on kyse siis pitkistä ajanjaksoista ja mittavammasta yhteenvedosta. Saturnus ylitti nousumerkkiäsi juuri millenniumin jälkeen (Saturnus transitoi Kaksosissa elokuusta 2000 kesäkuuhun 2003) ja aloitti uuden n. 30 vuoden kierroksen opettaen asioita useilla elämänalueilla. Vuonna 2021 sinun on jo aika yhdistää oppimasi ja kokemasi sekä muodostaa oivalluksistasi juuri sinun maailmankuvasi ja elämänfilosofiasi, jonka takana seisot ja jonka voit jakaa muiden kanssa.

Nouseva merkki Rapu

- Saturnus ja Jupiter kahdeksannessa huoneessa, Uranus yhdennessätoista huoneessa.

Tee aikamatka omaan historiaasi ja käännä katseesi ensin vuosiin 2002 – 2005, jotka ajan näkökulmasta merkitsevät alkusysäystä Uuteen Elämääsi. Mitä heikkoja signaaleja, unelmia, toiveita, ideanpoikasia ja kenties myös ihan konkreetteja aloituksia elämässäsi oli tuolloin? Minkälaiset asiat veivät sinua eteenpäin? Vuonna 2021 sinun on aika tehdä yhteenveto siitä, kuinka realistinen käsitys sinulle on muodostunut itsestäsi, resursseistasi ja myös materiaalisesta turvallisuudentunteestasi. Anna itsellesi palautetta, miten jo parin viime vuoden aikana kuluneiden lähes kahdenkymmenen vuoden satsauksesi ovat alkaneet tuottaa tulosta ja miten olet ryhtynyt toteuttamaan toiveitasi. Vuonna 2021 on aika ottaa riskejä ja astua myös sosiaalisten mukavuusalueittesi ulkopuolelle. Ala rohkeasti jakaa oivalluksiasi omia henkisiä ja materiaalisia resursseja jonkun toisen tai joidenkin toisten kanssa. Uudet, erilaiset yleisöt odottavat. Mitä sinulla on siis annettavanasi?

Nouseva merkki Leijona

- Saturnus ja Jupiter seitsemännessä huoneessa, Uranus kymmenennessä huoneessa.

Jos esimerkiksi työtilanteesi ei enää vastaa omia ideaalejasi ja sinulle tarjoutuu tilaisuus muuttaa sitä, tartu ihmeessä haasteeseen. Esimerkiksi kollegan puolihuolimattomasti heittämä idea etäpalaverissa voi olla juuri se sysäys, joka nostaa oman ideasi aivan uudelle tasolle. Kiinnitä huomiotasi näihin pieniin, mutta merkityksellisiin heikkoihin signaaleihin ja tartu tilaisuuksiin. Pohjusta vuotta 2021 analysoimalla, minkälaisia muutoksia olet jo tehnyt elämässäsi ja miten olet kehittänyt itseäsi ja osaamistasi kuluneen noin seitsemän vuoden aikana. Aloita periodista syksystä 2012 syksyyn 2015, jolloin oli hyödyllistä laittaa oman elämäsi perusta kuntoon. Ts. minkälaisia kotiin, sukuun ja perheeseen liittyviä uudelleenarviointeja teit (esim. muutto, remontti, uudenlaiset järjestelyt) tai millä tavoin kehitit itsessäsi uutta varmuutta ja luottamusta? Kun perusta on turvattu, voit laittaa itsevarmuutesi uuteen testiin ja ota hallittuja riskejä urallasi ja ihmissuhteissasi. Sellaisen aika on vuonna 2021.

Nouseva merkki Neitsyt

- Saturnus ja Jupiter kuudennessa huoneessa, Uranus yhdeksännessä huoneessa.

Muistele asettamiasi tavoitteita vuosilta 2007 – 2010. Minkälainen Uusi Elämä lähti liikkeelle silloin? Minkälaisiin uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin tuolloin tartuit, ja minkälaisia asioita olet kehitellyt sieltä lähtien? Pitkä lähes neljäntoista vuoden kehityskulku ja Uuden Elämän oppivuodet alkavat olla loppusuoralla, ja pian on ”päästötodistuksen” aika. Mitä olet siis oppinut? Minkälaisen työkalupakin olet jo hankkinut: menetelmiä, osaamista, kokemuksia ja ammatillisuutta? Tee ajatuskartta ja kirjaa ihan ylös omat saavutuksesi. Eikä tässä kannata olla liian vaatimaton, ole tyytyväinen hankkimaasi tietotaitoon ja henkilökohtaisiin kokemuksiin. Mutta mikäli mielessäsi vielä on jokin alue, joka vaatii hiomista ja tarkennuksia, tee se, oli kyse sitten työasiasta tai vaikkapa ihan arkisista rutiineista kuten henkilökohtaiseen hyvinvointiisi liittyvistä tekijöistä. Ovatko siis kaikki tarvittavat yksityiskohdat kohdallaan ja epäkohdat ratkaistu? Mikäli sinulla on vielä ratkaisemattomia asioita, keskeneräisiä tehtäviä tai jos koet tarvitsevasi vielä lisäkoulutusta ja osaamisen kehittämistä, vuonna 2021 siihen kannattaa tarttua kunnolla.

Nouseva merkki Vaaka

- Saturnus ja Jupiter viidennessä huoneessa, Uranus kahdeksannessa huoneessa.

Suositussa tositelevisiosarjassa 90 päivää morsiamena/90 Days Fiance ulkomaalaiset seurustelukumppanit tulevat kolmeksi kuukaudeksi kumppaninsa kotimaahan, Yhdysvaltoihin, minä aikana parin tulee päättää, aikovatko he mennä naimisiin vai jättää seurustelun sikseen. 90 päivän aikana ulkomailta muuttanut puolisokokelas ei saa tehdä töitä, vaan hän on maassa kumppaninsa sponsoroimana. Lisäksi kumppanin tulee taata ulkomailta muuttaneelle jopa kymmeneksi vuodeksi taloudellinen tuki. Kyse on siis isoista päätöksistä ja investoinneista niin taloudellisesti kuin emotionaalisestikin. Televisiosarja on mainio metafora vuoden 2021 teemoistasi. Perusta tulevalle vuodelle on parissa viime vuodessa, jolloin Saturnus ja Jupiter ylittivät karttasi neljättä huonetta, ja tehtävänäsi oli luoda itsenäinen käsitys ja ymmärrys siitä, mistä tulet ja missä koet olevasi turvassa sekä kokea konkreettisesti, mitä juuri sinä edustat niin sukupolvien ketjussa kuin itsenäisenä sinunakin. Kun olet voittanut epävarmuudet ja seisot vakaasti omilla jaloillasi, olet riittävän vahva tarjoamaan läheisyyttä, rakkautta ja huolenpitoa myös toiselle. Tämä voi merkitä myös taloudellista investoimista yhteiseen tulevaisuuteen.

Nouseva merkki Skorpioni

- Saturnus ja Jupiter neljännessä huoneessa, Uranus seitsemännessä huoneessa.

Vuosi 2021 on uuden itsenäistymisen aikaa, iästäsi riippumatta. Neloshuone on 1., 7. ja 10. huoneiden tavoin kynnys uuteen kartan neljännekseen. Kun Saturnus transitoi ensimmäisen neljänneksen huoneita 1 – 3, on aika luoda perustaa ja edellytyksiä Uudelle Elämälle; sinulla alkaen syksystä 2012, kun Saturnus siirtyi Skorpionin merkkiin. Tämä on voinut merkitä uudenlaisia työtehtäviä, taitojesi kehittämistä ja uusien kokemusten hankintaa, mikä on tuottanut uudenlaista itsevarmuutta ja omanarvontuntoa. Saturnuksen tultua neloshuoneessa on aika juurruttaa ja maadoittaa tämä osaaminen sekä toisaalta määritellä itsesi ja elämäsi tavalla, joka lähtee omasta näkökulmastasi, ei toisten. Tämä uusi itsenäisyytesi ja omaehtoisuutesi saattaa tulla haastetuksi erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, varsinkin mikäli sinua yritetään ohjata takaisin aiempiin rooleihin, joista koet jo kasvaneesi ulos. Oman perustasi ja lähtökohtiesi uudelleen arvioinnin tuloksena sosiaalisten rajapintojen pelisäännöt ovat todennäköisesti muuttuneet. Ole siis Uuden Minäsi mittainen!

Nouseva merkki Jousimies

- Saturnus ja Jupiter kolmannessa huoneessa, Uranus kuudennessa huoneessa.

Siinä missä toisen huoneen tehtäviin kuuluu uusien resurssien hankkiminen ja sitä kautta uudenlaisen omanarvontunteen kokeminen, JU/SA-yhtymän ylittäessä kolmatta huonetta sinun on aika laittaa parin viime vuoden aikana opittu käytäntöön sekä ilmentää tätä uutta itsevarmuutta vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Upeaa olisi etenkin, mikäli nimenomaan työpaikalla, vuorovaikutuksessa kollegojen kanssa saat lisää arvostusta uuden itsevarmuutesi ansiosta. Ja kun kerran olet vauhtiin päässyt, opi itsestäsi kaiken aikaa lisää joko hankkimalla uutta tietotaitoa vaikkapa opiskelemalla tai kehittämällä omia vuorovaikutustaitojasi erilaisissa kohtaamisissa. Tee myös aikamatka kuluneisiin 6 – 7 vuoteen ja listaa itsellesi asioita ja tapahtumia, jotka ovat muokanneet elämästäsi uudenlaisen. Kyse on voinut olla tarpeesta uudistaa elämääsi esimerkiksi opiskelemalla uutta tai kohdattuasi uusia ihmisiä käsityksesi itsestäsi on muuttunut ja antanut uutta suuntaa elämällesi.

Nouseva merkki Kauris

- Saturnus ja Jupiter toisessa huoneessa, Uranus viidennessä huoneessa.

Saturnus ja Jupiter ovat nyt karttasi toisessa huoneessa, jossa on tavoitteena tuottaa uutta omanarvontuntoa ja kehittää itsetuntoasi. Vuonna 2021 sinun kannattaa testata erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, etenkin yksityiselämässä mutta myös työfoorumeilla, miten arvostat itseäsi ja miten suhtaudut itseesi riippumatta siitä, mitä toiset sinusta ajattelevat. Minkälaisissa tilanteissa siis huomaat olevasi itsevarma ja ylpeä toimistasi juuri silloin, kun seisot omien arvojesi ja ajatustesi takana – ja missä kenties epävarmuus heikentää toimiasi. Opettele seuraavan parin vuoden aikana tuntemaan ja hyväksymään itsesi yhä paremmin. Hanki tarvittaessa uusia resursseja ja kehitä osaamisesi sille tasolle, että voit tuntea itsevarmuutta ja myös ihan ylpeyttä teoistasi. Usein toiseen huoneeseen liitetään raha. Moni arvottaakin itseään taloudellisen menestyksen kautta. Mutta itsetunto ja omanarvontunto voivat liittyä myös muunlaisiin asioihin. Ota hallittuja riskejä ja testaa, mihin itsevarmuutesi riittää. Fake it, till you make it!

Nouseva merkki Vesimies

- Saturnus ja Jupiter ensimmäisessä huoneessa, Uranus neljännessä huoneessa.

Saturnus ja Jupiter painuvat parhaillaan siirtymässä kartallasi horisontin alapuolelle. Siinä missä viime noin 14 vuotta on ollut aika toimia aktiivisesti maailmassa, tuoda omaa osaamistasi esiin yhdessä muiden kanssa sekä nauttia oman työsi ja toimintasi saavutuksista, vuonna 2021 on puolestaan hyödyllistä kääntyä myös henkilökohtaisiin asioihin ja alkaa kehittää uudenalaista käsitystä itsestä, hankkia uusia resursseja ja alkaa luoda elämän perustaa tuoreista lähtökohdista. Ehkäpä muutat, uudistat kotiasi tai irrottaudut mahdollisista taustaasi aiemmin liittyneistä psykologisista rajoitteista, ja samalla löydät itsesi uudistuneena elämänpiirin ja ympäröivien olosuhteiden muuttuessa. Tunne voi olla vähän sama kuin aloittaisi koulun ensimmäistä kertaa: ensimmäinen luokka alkaa, jännittää, mitä uusi tilanne ja uudet suhteet tuovat tullessaan. Kuitenkin juuri uudet ympäristöt, uudet haasteet ja opeteltavat asiat ovat nyt plussaa.

Nouseva merkki Kalat

- Saturnus ja Jupiter kahdennessatoista huoneessa, Uranus kolmannessa huoneessa.

Kaiken sosiaalisen moninaisuuden ja toimeliaisuuden keskellä arvosta vuonna 2021 myös yksityisyyttäsi, henkilökohtaista aikaa ja sisäisiä kokemuksiasi sekä uskaltaudu pohtimaan selittämättömien tunteiden ja mielialojen häivähdyksellisiäkin merkityksiä. On aika antaa rakkaudella jäädä sellaisten asioiden omaan arvoonsa, jotka eivät enää tuota iloa tai jotka kuluttavat enemmän kuin antavat. Lue paljon, opiskele uutta ja uskaltaudu ottamaan selvää asioista, jotka tällä hetkellä ovat vasta kuiskauksia ja heikkoja signaaleja. Vuodessa 2021 kyse on psykologisesta puhdistautumisesta ja sisäisen sydämen äänen tarkasta kuuntelemisesta.


Hyvää uutta vuotta 2021!

Terv. Maarit


Lue myös Horoskoopin 90-vuotisjuhlavuosi 2020